Ierarhii slujesc în această duminică la Mănăstirea Bârsana, respectiv la Mănăstirea Făget - 1 minut în urmă
Elon Musk face afaceri cu …. Elon Musk - 51 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Scara dumnezeiescului urcuș” care ne unește cu cerul! - 2 ore în urmă
Mălina Tuțiu, sportivă legitimată la CSS Baia Sprie, pe podium la prestigioasa competiție International Cup din Franța - 2 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IX) - 4 ore în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a început montajul expoziției „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor, în România și Republica Moldova” - 4 ore în urmă
O elevă de la Colegiul de Arte din Baia Mare s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie - 6 ore în urmă
Cutremur devastator în Myanmar – Aproximativ 700 de victime și 1670 de răniți - 7 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Recea - 7 ore în urmă
Părintele Iulian Szerasz, la discuții cu elevii, la Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus - 7 ore în urmă
Un nou drum pentru viitorul Maramureșului – detalii despre proiectul Mara Nord
Cu câteva zile în urmă, Consiliul Județean Maramureș a anunțat cu entuziasm lansarea proiectului „Mara Nord”, o inițiativă ambițioasă menită să revitalizeze infrastructura rutieră a județului și să îmbunătățească conexiunile cu regiunile învecinate. Acest proiect prevede reabilitarea a aproximativ 110 kilometri de drumuri județene, asigurând o legătură mai eficientă cu rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) din județele Sălaj și Bistrița-Năsăud. Să nu vă imaginați o singură șosea, lungă de 110 km, nicidecum.
Traseul propus include trei sectoare esențiale precum DJ 171 Rogoz – limita cu județul Bistrița-Năsăud, DJ 171A Suciu de Sus – Groșii Țibleșului, DJ 109F Rogoz – Lăpuș – Băiuț – Cavnic, DJ 109F Ocna Șugatag – Ferești, DJ 185 Hărnicești – Ocna Șugatag, DJ 186 Vadu Izei – Bârsana, DJ 186B Ferești – Cornești – Călinești – Budești și DJ 188 Bogdan Vodă – Vișeu de Jos.
Primul sector vizează conectarea orașului Cavnic cu Suciu de Sus și chiar până la Groșii Țibleșului, o zonă renumită pentru peisajele sale spectaculoase, ideale pentru turiștii care călătoresc cu mașina.
Al doilea sector gravitează în jurul stațiunii Ocna Șugatag și a localităților învecinate, oferind un impuls semnificativ turismului din zonă, facilitând accesul către atracțiile naturale și culturale.
Al treilea sector, dacă poate fi numit astfel, vizează modernizarea legăturii dintre Bogdan Vodă și Vișeu de Jos, un tronson esențial pentru conectivitatea zonei.
După cum se vede, implementarea proiectului va aduce multiple beneficii, precum îmbunătățirea condițiilor de trafic, scurtarea timpului de deplasare și lărgirea perspectivelor de dezvoltare ale comunităților locale. În plus, este vorba și construirea și modernizarea a 41 de alveole pentru transportul public, amplasate strategic pentru a spori confortul și siguranța pasagerilor, precum și instalarea a 12 stații de alimentare cu combustibili alternativi, pentru a încuraja utilizarea vehiculelor ecologice și protejarea mediului.
Nu putem decât să ne bucurăm de acest proiect care promite să transforme Maramureșul într-o destinație mai accesibilă și mai prosperă pentru toți.
Vasile Petrovan