Ierarhii slujesc în această duminică la Mănăstirea Bârsana, respectiv la Mănăstirea Făget - 2 minute în urmă
Elon Musk face afaceri cu …. Elon Musk - 52 minute în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Scara dumnezeiescului urcuș” care ne unește cu cerul! - 2 ore în urmă
Mălina Tuțiu, sportivă legitimată la CSS Baia Sprie, pe podium la prestigioasa competiție International Cup din Franța - 2 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IX) - 4 ore în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a început montajul expoziției „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor, în România și Republica Moldova” - 4 ore în urmă
O elevă de la Colegiul de Arte din Baia Mare s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie - 6 ore în urmă
Cutremur devastator în Myanmar – Aproximativ 700 de victime și 1670 de răniți - 7 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Recea - 7 ore în urmă
Părintele Iulian Szerasz, la discuții cu elevii, la Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus - 7 ore în urmă
Buna Vestire – bătrânii satului o numesc cu drag Blagoveștenie
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe 25 martie. Aceasta marchează momentul în care Arhanghelul Gavriil îi vestește Fecioarei Maria că va naște pe Iisus Hristos: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei (Luca 1:28). Este una dintre cele mai vechi și mai importante sărbători creștine, fiind prăznuită atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică.
În Maramureș, sărbătoarea Bunei Vestiri (numită popular și Blagoveștenia) este înconjurată de o serie de credințe și tradiții cu rădăcini adânci în cultura populară. Se spune că în această zi:
– Se dezleagă glasul păsărilor. Cine ascultă păsările în dimineața de Blagoveștenie, va avea un an cu spor și veselie. În credința populară, Blagoveștenia este ziua în care păsările își încep cu adevărat cântul, iar rândunelele se întorc din țările calde. Unii o numesc și Ziua Cucului. O vorbă din bătrâni spune că „păsările își învață puii să cânte” după această zi.
– Nu ai voie să te cerți. Cine se ceartă azi, amar îi va fi anul. Se crede că cine se ceartă în această zi va avea un an plin de neînțelegeri și supărări.
– Se alungă șerpii și duhurile rele. Oamenii fac zgomot cu tălăngi, lovesc pământul cu topoare sau aprind focuri pe dealuri pentru a izgoni șerpii și spiritele rele. În unele sate, se crede că primul șarpe văzut în această zi prevestește cum va fi anul: dacă fuge repede, va fi un an bun; dacă stă nemișcat, anul va fi greu.
– Este bine să mănânci pește. De Buna Vestire, chiar dacă suntem în Postul Mare, este dezlegare la pește. Tradiția spune că cine mănâncă pește de Buna Vestire va fi sănătos și sprinten tot anul. Unii cred că așa „se strecoară” ușor prin viață, precum peștele prin apă.
– Nu e bine să dormi mult. Cine doarme în ziua de Blagoveștenie va fi somnoros tot anul și nu va avea spor în muncă.
– Buna Vestire și vremea. Dacă în această zi este vreme frumoasă și însorită, se spune că anul va fi îmbelșugat. Dacă plouă, urmează vremuri grele și recolte slabe.
Aceste credințe și obiceiuri reflectă legătura strânsă dintre ritmurile naturii și viața oamenilor din Maramureș, precum și influența Bunei Vestiri asupra ciclului agrar și al muncilor de primăvară.
Fie ca Lumina Bunei Vestiri să vă umple sufletul de pace, credință și bucurie! Să primiți vestea cea bună cu inimă deschisă, iar harul Domnului să vă călăuzească pașii spre binecuvântare și împlinire!
Vasile Petrovan