Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (IX) - 54 minute în urmă
La Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a început montajul expoziției „Tehnici tradiționale de realizare a covoarelor, în România și Republica Moldova” - 2 ore în urmă
O elevă de la Colegiul de Arte din Baia Mare s-a calificat la Olimpiada Națională de Istorie - 3 ore în urmă
Cutremur devastator în Myanmar – Aproximativ 700 de victime și 1670 de răniți - 4 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Recea - 4 ore în urmă
Părintele Iulian Szerasz, la discuții cu elevii, la Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus - 4 ore în urmă
Salariul primarului – Cât câștigă, de fapt, un lider local? - 5 ore în urmă
Cea mai trăsnită petrecere a primăverii la Log Out - 5 ore în urmă
LPS Baia Mare U16, campioni județeni! Urmează etapa zonală la Satu Mare - 6 ore în urmă
Ziua în care Irlanda a schimbat regulile fumatului - 6 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb
Atelierele pentru copii „Șezătoare în Postu’ Mare” din cadrul Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș ” din Târgu Lăpuș continuă.
Ieri, 24 martie, participanții la activitate au avut-o alături pe Reghina Cosma, meșter popular din Rogoz, care i-a învățat cum să confecționeze păpuși din coceni de porumb.
„Păpușile din coceni de porumb sunt un simbol al meșteșugurilor tradiționale românești, realizate cu multă pricepere de bunici pentru a aduce bucurie copiilor.
În cadrul atelierului de ieri de la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș”, meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copii să confecționeze păpuși ca odinioară sau mai bine zis, păpușile copilăriei dumneaei.
Aceste păpuși din coceni de porumb reprezintă un exemplu minunat de resurse creative folosite în tradițiile rurale. Pe lângă faptul că erau jucării simple, ele purtau cu ele o semnificație mai profundă: conectarea copiilor cu natura și cu tradițiile populare. Într-o perioadă când fiecare obiect trebuia să aibă o utilitate practică, păpușile din coceni nu doar că îndeplineau rolul de jucării, dar erau și o modalitate de a învăța despre valorile sustenabilității, reutilizării și meșteșugurilor transmise din generație în generație.
Mai mult decât atât, aceste păpuși aveau un rol important în dezvoltarea imaginației copiilor. Crearea lor implica o mare libertate creativă – un copil putea să-și construiască propria păpușă, să-i dea formă, să o îmbrace și chiar să-i inventeze o poveste. Astfel, jocul cu păpușile din coceni devenea nu doar un mod de distracție, ci și un prilej de a învăța și de a explora propria imaginație și creativitate.
Chiar și astăzi, păpușile din coceni rămân un simbol al ingeniozității și al tradițiilor care au fost păstrate cu grijă de-a lungul vremii, oferind o legătură între trecut și prezent, între lumea simplă a bunicilor și viața modernă a copiilor de azi”, precizează reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Atelierele vor continua pe întreaga perioadă a postului, în zilele de luni și miercuri, între orele 14:00 – 16:00, iar inițiatoarea lor este Livia Neag Nistea.
Foto – Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
Citește și