Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 2 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 3 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 5 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 5 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 5 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 5 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 8 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 8 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 8 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 9 ore în urmă
Despre interzicerea ajutorului direct și limitele legii
Recent, Poliția Locală Baia Mare a intensificat măsurile de combatere a cerșetoriei, aplicând sancțiuni nu doar celor care cerșesc, ci și celor care le oferă bani. Conform unui raport oficial, în perioada 20-26 ianuarie 2025, 22 de persoane au fost identificate ca fiind „vinovate” de a fi oferit bani cerșetorilor și au fost invitate la sediul Poliției Locale pentru aplicarea măsurilor legale. Conform H.C.L. Baia Mare nr. 528/2022, modificată prin H.C.L. Baia Mare nr. 378/2024, aceste persoane riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Sigur, nimeni nu contestă faptul că cerșetoria este o problemă socială care necesită soluții eficiente. De prea multe ori, în spatele unor oameni care stau pe marginea drumului cu mâna întinsă, se ascund rețele organizate care exploatează vulnerabilitatea altora. În acest context, acțiunile de prevenire sunt binevenite. Dar apare o întrebare: este cu adevărat ilegal să dai de bunăvoie bani unei persoane aflate în nevoie?
În alte domenii, a dona este nu doar permis, ci și încurajat. Fie că vorbim de donații pentru partide politice, ONG-uri, campanii de strângere de fonduri, sponsorizări sau chiar ajutoare acordate pe platforme online, societatea noastră acceptă și promovează ideea de a oferi sprijin celor mai puțin norocoși. Cum se face, atunci, că o acțiune caritabilă poate deveni o contravenție în anumite contexte? Dacă un cetățean consideră că o monedă oferită unui om al străzii este o formă de ajutor umanitar, ar trebui sancționat pentru asta?
Aici, discuția devine una moral-juridică. Autoritățile susțin că interdicția de a da bani cerșetorilor descurajează acest fenomen și previne exploatarea unor persoane vulnerabile de către rețele infracționale. Totuși, cetățeanul de rând nu este obligat să facă investigații sociale înainte de a da un leu unui bătrân sau unei mame cu un copil în brațe. Unde tragem linia între compasiune și contravenție?
Sigur, soluțiile pe termen lung ar trebui să vizeze reintegrarea socială a persoanelor care apelează la cerșetorie, nu doar sancționarea celor care le oferă sprijin. Până atunci, însă, ne putem întreba: este moral să fie pedepsită mila?
Vasile Petrovan