Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 5 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 6 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 8 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 9 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 9 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 10 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 10 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 10 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 12 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 12 ore în urmă
Netanyahu și Orban sfidează justiția globală
Într-o demonstrație de sfidare a normelor internaționale, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să efectueze o vizită oficială în Ungaria, unde se va întâlni cu omologul său, Viktor Orbán. Această călătorie are loc în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Netanyahu, sub acuzația de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.
Viktor Orbán, cunoscut pentru relația sa strânsă cu Netanyahu, a anunțat încă din noiembrie 2024 intenția de a-l invita pe premierul israelian în Ungaria, declarând că mandatul CPI nu va fi aplicat în țara sa. Orbán a calificat decizia CPI drept „greșită” și a subliniat că Netanyahu va putea purta discuții în Ungaria „în condiții de siguranță adecvate”.
Această vizită subliniază legăturile tot mai strânse între lideri care contestă autoritatea instituțiilor internaționale. Orbán, care a fost la putere în Ungaria timp de peste două decenii, a avut frecvent conflicte cu Uniunea Europeană privind respectarea standardelor democratice. În mod similar, Netanyahu, aflat la conducerea Israelului de mai mulți ani, se confruntă cu acuzații grave la nivel internațional.
Vizita lui Netanyahu în Ungaria ridică întrebări despre eficacitatea mandatelor emise de CPI și despre solidaritatea internațională în aplicarea justiției. Deși Ungaria este semnatară a Statutului de la Roma, care stă la baza CPI, guvernul lui Orbán a declarat că nu va respecta mandatul de arestare.
Această situație evidențiază provocările cu care se confruntă comunitatea internațională în menținerea ordinii și aplicarea legii în fața liderilor care contestă normele stabilite. Pe măsură ce astfel de alianțe se formează, devine tot mai clar că sistemul internațional de justiție se confruntă cu obstacole semnificative în impunerea responsabilității la cel mai înalt nivel.
Se naște o întrebare: dacă un cetățean obișnuit ar fi fost condamnat pentru o infracțiune mai puțin gravă, ar fi avut vreo șansă să călătorească liber, sfidând justiția internațională, așa cum o face Netanyahu? Tu ce părere ai?
Vasile Petrovan