Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 5 minute în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 47 minute în urmă
Ungaria își ia tălpășița din CPI! Ce urmează? - 2 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 3 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 4 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 4 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 4 ore în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 4 ore în urmă
Webinare organizate de ANAF în aprilie pe tema Declarației unice - 4 ore în urmă
Sighetu Marmației, șantier deschis: străzi întregi intră în reabilitare - 5 ore în urmă
Reguli noi pentru călătoriile în Marea Britanie
Ce este ETA și cine trebuie să o obțină?
ETA este o autorizație digitală care înlocuiește sistemul anterior de scutire de viză și va fi obligatorie pentru toți călătorii din țări care nu au nevoie de viză pentru a intra în Regatul Unit. Asta înseamnă că, pe lângă europeni, și cetățenii din SUA, Canada, Australia și alte state trebuie să obțină această aprobare înainte de a călători.
Cât costă și cât timp este valabilă?
ETA are un cost de 10 lire sterline (aproximativ 12 euro), dar din 9 aprilie 2025 taxa va crește la 16 lire sterline (aproximativ 19 euro). Autorizația este valabilă doi ani și permite mai multe intrări în Marea Britanie în această perioadă, dar fiecare ședere nu poate depăși șase luni.
Cum se aplică?
Solicitarea ETA se face online, printr-o aplicație mobilă sau pe site-ul oficial al guvernului britanic. Procesul este simplu: ai nevoie de pașaport, o adresă de e-mail și un card pentru plată. Răspunsul vine, de regulă, în maximum trei zile.
Ce se întâmplă dacă nu ai ETA?
Călătorii care nu obțin această autorizație înainte de plecare pot fi amendați sau chiar refuzați la îmbarcare. ETA este obligatorie inclusiv pentru cei care tranzitează Marea Britanie, indiferent dacă trec sau nu prin controlul la frontieră.
De ce a fost introdus acest sistem?
Autoritățile britanice vor să digitalizeze complet sistemul de control la frontieră până la finalul lui 2025. Se dorește reducerea cozilor și implementarea unor „coridoare fără contact” în aeroporturi, bazate pe recunoaștere facială.
Pentru mai multe informații și pentru a aplica, vizitează site-ul oficial al guvernului britanic.
Vasile Petrovan