Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 34 minute în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (X) - 53 minute în urmă
Se organizează vernisajul expoziției de pictură „Armonii de primăvară” - 2 ore în urmă
Actor, regizor și realizator de emisiuni, la o dublă lansare de carte - 3 ore în urmă
Atenționare de călătorie de la MAE - 4 ore în urmă
”Zidul galben” și 15 bilete pe secundă - 4 ore în urmă
Clubul sportiv „Red&Black Dance”- o oportunitate de dezvoltare sportivă și personală - 5 ore în urmă
Astăzi despre Groenlanda, la 92 de ani de la un furt eșuat - 6 ore în urmă
În căutarea unui președinte - 9 ore în urmă
Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 12 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național
Când vine vorba de afaceri, unii producători și distribuitori par dispuși să meargă până la capăt – chiar dacă asta înseamnă să transforme în produs de vânzare imaginea unui dictator condamnat pentru crime împotriva umanității. Un astfel de exemplu revoltător vine din România, unde un săpun inscripționat cu chipul lui Nicolae Ceaușescu a ajuns pe piață sub sloganul „Omagiu Ceaușescu”.
Vândut prin intermediul site-ului Săpunulcheia.ro, produsul nu este doar o curiozitate istorică, ci și un exemplu perfect de marketing cinic, menit să capitalizeze nostalgia unor români care își amintesc „vremurile bune” ale comunismului. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reacționat prompt și a depus un denunț penal la Parchetul Judecătoriei Baia Mare, denunțând promovarea cultului unui dictator responsabil de crime și opresiune.
Săpunul Cheia are o istorie îndelungată în România, fiind produs inițial în Galați începând cu anul 1886. În perioada comunistă, acesta a devenit unul dintre cele mai cunoscute produse de igienă personală, deși era adesea criticat pentru calitatea sa scăzută. După 1989, producția săpunului Cheia a fost reluată de diverse companii, inclusiv de APOLLO CHEIA S.R.L., care a preluat marca și a început să producă săpunuri naturale și alte articole de îngrijire personală. În prezent, fabrica funcționează în Baia Sprie, județul Maramureș.
Ignoranță sau oportunism fără scrupule?
Un aspect și mai alarmant este modul în care acest produs a fost promovat. Mesajele de pe ambalajul săpunului glorifică „realizările” regimului comunist: „România avea o rată de dezvoltare de 11%”, „s-au construit Dacia și ARO”, „agricultura s-a irigat și mecanizat”. În plus, se sugerează că, în timpul dictaturii, „generației mele îi era perfect, iar părinților noștri incomparabil mai bine”.
Ceea ce producătorii și distribuitorii ignoră (sau preferă să ignore) este faptul că regimul Ceaușescu a însemnat represiune, închisori politice, foamete și frig. A vinde un astfel de produs sub pretextul nostalgiei echivalează cu a încerca să faci bani din tragedia a milioane de oameni.
O afacere care testează limitele legii
Potrivit IICCMER, astfel de produse nu doar că falsifică istoria, dar creează și un pericol real pentru generațiile tinere, care riscă să înțeleagă greșit trecutul României. De aceea, Institutul a depus o plângere penală, oferind organelor competente dovezi clare: fotografii ale produsului, capturi de ecran ale recenziilor și detalii despre promovarea lui.
„Este esențial să ne amintim de trecutul nostru și să nu permitem glorificarea unor personaje care au marcat istoria României prin acte de barbarie și opresiune” a declarat Florin-Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER.
Acest caz ridică o întrebare importantă: unde tragem linia între marketing și responsabilitate? Dacă unii producători și distribuitori sunt dispuși să vândă orice pentru bani, ce urmează? Tricouri cu Stalin? Suveniruri cu Hitler? În numele profitului, istoria nu trebuie rescrisă.
Vasile Petrovan