Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 6 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 8 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 8 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 10 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 10 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 10 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 14 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 14 ore în urmă
12 aprilie 1961: O zi care a schimbat istoria
La 12 aprilie 1961, lumea a fost martoră la un moment istoric care avea să transforme pentru totdeauna percepția umanității asupra universului. Iuri Gagarin, un tânăr cosmonaut sovietic, a devenit primul om care a călătorit în spațiu, la bordul navei „Vostok I”, marcând astfel debutul unei noi ere în explorarea cosmică. Acest eveniment, celebrat anual ca Ziua Cosmonauticii, nu doar că a însemnat o realizare tehnologică extraordinară, dar a deschis o eră de descoperiri și provocări care au influențat profund evoluția științei și a tehnologiei în întreaga lume.
La 9:07 dimineața, ora Moscovei, Iuri Gagarin a fost lansat în spațiu, la bordul unei capsule care urma să devină un simbol al victoriei omului asupra gravitației. „Vostok I” nu era doar o navă spațială, ci un testament al ambiției și ingeniozității umane, un produs al unei ere în care războaiele geopolitice și ideologice se desfășurau și în afacerea spațială. Gagarin a realizat o orbită completă în jurul Pământului, călătorind la o viteză de aproximativ 27.000 km/h, și a petrecut aproximativ 108 minute în spațiu. În timpul zborului, el a comunicat cu centrul de control, păstrându-și calmul și demonstrând un curaj neclintit în fața necunoscutului.
La întoarcerea pe Pământ, la aterizarea în apropiere de orașul Engels, Gagarin a devenit un erou național și o celebritate globală.. „Pământul este albastru”, spunea el la întoarcerea sa, o frază simplă, dar profundă.
Deși Statele Unite aveau să răspundă cu propriul lor program Apollo, iar Neil Armstrong avea să pășească pe Lună în 1969, momentul din 12 aprilie 1961 a fost un punct de cotitură care a demonstrat că omul era capabil de mai mult decât se credea vreodată.
Astăzi, la 64 de ani de la acea zi istorică, moștenirea lui Gagarin continuă să fie un far de inspirație pentru toți cei care cred în explorarea și descoperirea de noi orizonturi. De-a lungul decadelor, nenumărate misiuni spațiale, fie ele legate de cercetări științifice sau de explorări mai ambițioase ale sistemului solar, au fost inspirate de acel mic pas pe care Iuri Gagarin l-a făcut pe 12 aprilie 1961.
Așadar, în fiecare an, pe 12 aprilie, privim spre cer cu speranță și curaj, așa cum o făcea Iuri Gagarin, știind că, dincolo de stele, există o lume întreagă de posibilități.
Vasile Petrovan