Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 6 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 8 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 8 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 9 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 10 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 10 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 13 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 14 ore în urmă
Investiția care poate salva România de la dezastrul ecologic
România face un pas important în direcția unei economii circulare durabile: 26 de fabrici de reciclare vor fi construite până în 2026, grație unui proiect finanțat prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență). Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat, pe 11 aprilie 2025, lista celor 26 de proiecte aprobate, după evaluarea cererilor depuse de operatorii economici din țară.
Aceste 26 de instalații de reciclare a deșeurilor, care vor deveni funcționale până la 30 iunie 2026, vor contribui semnificativ la atingerea țintelor de reciclare stabilite prin pachetul legislativ european al economiei circulare. Programul are o alocare financiară totală de 220 milioane de euro (aproape 1,1 miliarde de lei), sumă care va fi distribuită între proiectele selectate.
În urma evaluării dosarelor, au fost aprobate cererile care au întrunit cele mai înalte punctaje conform criteriilor stabilite în ghidul de finanțare, cu o valoare totală de 674.749.100,51 lei (aproape 135 de milioane de euro).
Florin Bănică, președintele AFM, a declarat: „Aceasta este o oportunitate reală pentru dezvoltarea infrastructurii de reciclare din România. Programul nu doar că susține dezvoltarea sectorului de reciclare, dar oferă și un viitor mai curat și mai sustenabil pentru toți cetățenii. În plus, avem în vedere extinderea programului pentru a sprijini și alți operatori economici în viitor.”
Detalii financiare și sumele acordate pentru fiecare proiect:
– Alocarea totală: 220.000.000 euro (aproape 1.092.102.000 lei) din PNRR
– Valoarea maximă a ajutorului de stat: 8.400.000 euro per proiect
– Valoarea minimă eligibilă a ajutorului de stat: 500.000 euro per proiect
– Intensitatea ajutorului de stat: până la 75% din valoarea totală a proiectului
În cadrul programului, au fost depuse un număr de 140 de dosare pentru 144 de instalații, cu o valoare totală de aproximativ 2,89 miliarde de lei (581,8 milioane euro), din care doar cele 26 de proiecte selectate vor beneficia de finanțare.
Ce înseamnă acest program pentru România?
Aceste 26 de fabrici de reciclare vor ajuta România să-și îmbunătățească semnificativ procesul de reciclare, contribuind la reducerea cantităților de deșeuri și la crearea unui sistem mai eficient pentru reciclarea materialelor. Investițiile vor include construcția de noi instalații și modernizarea celor existente, oferind totodată oportunități de dezvoltare economică pentru regiunile implicate.
Pentru mai multe informații și pentru a vizualiza lista completă a proiectelor aprobate, vizitează site-ul AFM, secțiunea Programe de finanțare – PNRR.
Vasile Petrovan