Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 8 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 10 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 10 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Primăvara a fost adusă în bucătăria restaurantului social ASSOC de învățăceii și profesorii unei școli culinare din Italia
Elevi de la o școală culinară de referință în Italia s-au aflat pentru o săptămână în Baia Mare, unde au făcut practică în restaurante partenere ale Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC. A fost un schimb de experiență și de arome, pentru că invitații italieni ai ASSOC au luat contact cu bucătăria tradițională românească, iar proprietarii de restaurante și bucătarii băimăreni au văzut tehnici noi de lucru în domeniul gastronomic.
Impresionați de Maramureș
Grupul de 10 elevi de la Istituto di Istruzione Professionale dei Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera (Italia) și profesorii însoțitori s-a declarat impresionați după zilele petrecute în Maramureș, iar concluzia a fost că merită să dedice mai mult timp acestei zone și chiar să revină la lucru în Baia Mare. De altfel, învățăceii din ultimul an de la institutul culinar italian au fost admirați pentru cunoștințele în domeniu, iar unii dintre proprietarii de restaurante în care au făcut stagiul de practică și-au manifestat intenția de a-i angaja. Disponibilitate a existat chiar și din partea tinerilor bucătari italieni, care n-ar refuza oferte de angajare din Baia Mare și chiar din restul Maramureșului, mai ales după ce au făcut un tur al județului de Buna Vestire.
Au prețuit produsele locale
Marika Monni, una dintre elevele care a ales să facă practică în restaurantul social ASSOC, a declarat că ar veni în România să lucreze pentru a vedea cum o poate inspira gastronomia noastră, iar profesoara ei, Roberta Deiana, nu și-a ascuns uimirea în ceea ce privește calitatea bună a ingredientelor pe care le-a găsit aici. Italienii au spus că au reușit să recreeze preparate de-ale lor cu produse locale, unele dintre ele fiind chiar mai savuroase decât cele făcute acasă.
Specialiștii în gastronomie s-au aflat în Baia Mare în perioada 21-27 martie. Studenții în ultimul an de la institutul gastronomic din Sardinia au lucrat în acest timp în bucătăriile unor restaurante din Baia Mare, iar sâmbătă, 24 martie, au pregătit preparate speciale cu ocazia seratei pe care ASSOC a organizat-o în restaurantul social pentru comunitatea italiană din Maramureș. A fost un eveniment special, cu rețete de inspirație italiană, unul dintre preparatele cele mai gustate fiind ravioli cu sos bechamel și flori comestibile. Nu doar acest preparat a adus primăvara prin bucătăria restaurantului social ASSOC, ci și celelalte arome mediteraneene cu care s-au delectat invitații prezenți la serata italiană.
Colaborarea va continua
Parteneriatul dintre Istituto di Istruzione Professionale dei Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera și Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială este mai vechi și vizează restaurantul social ASSOC, prin intermediul unor programe de educație și formare profesională în domeniu. Pe viitor, colaborarea va continua, mai ales că experiența recentă a fost una plăcută pentru ambele părți.