Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 3 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 8 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 9 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 13 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 13 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 14 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Cum a ratat maramureșeanul Gabriel Blotor un record mondial la clopote bisericești
Catedrala Mântuirii Neamului „mântuiește” un record european: cel mai mare clopot din Europa (cu excepția Rusiei), titlu deținut din 1922 de cel de la Catedrala Sfântului Petru din Koln (24 de tone). Clopotul – turnat anul trecut în Austria, la atelierele firmei Grassmayr – cântăreşte peste 25 de tone, are un diametru de 3,35 metri și a costat 425.000 de euro. O altă particularitate a acestuia constă în faptul că emite o vibraţie pe care niciun microfon standard nu poate să o înregisteze şi niciun sistem acustic obişnuit nu poate să o redea.
Cu aceste caracteristici, a devenit și cel mai mare clopot în mişcare din lume, situat într-un edificiu religios. La probele efectuate la furnizor, la sfârșitul lunii martie, a fost nevoie de șase bărbați pentru a-l pune în mişcare.
Clopotul a fost turnat anul trecut în Austria, la atelierele firmei Grassmayr, deși putea fi realizat fără probleme chiar la noi în județ. Maramureșeanul Gabriel Radu Blotor este cel mai mare fabricant de clopote din România și al patrulea din Europa, putând realiza clopote de până la 35 de tone, pe orice notă muzicală. Dar nici măcar nu a fost contactat de patriarhie.
La întrebarea cunoscutului regizor de film, Lucian Pintilie – „Pentru cine trag clopotele, Mitică?” – răspunsul e: „pentru bucureșteni”.