Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 2 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 4 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 6 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 6 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 8 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 9 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 9 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 9 ore în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 10 ore în urmă
Cum a ratat maramureșeanul Gabriel Blotor un record mondial la clopote bisericești
Catedrala Mântuirii Neamului „mântuiește” un record european: cel mai mare clopot din Europa (cu excepția Rusiei), titlu deținut din 1922 de cel de la Catedrala Sfântului Petru din Koln (24 de tone). Clopotul – turnat anul trecut în Austria, la atelierele firmei Grassmayr – cântăreşte peste 25 de tone, are un diametru de 3,35 metri și a costat 425.000 de euro. O altă particularitate a acestuia constă în faptul că emite o vibraţie pe care niciun microfon standard nu poate să o înregisteze şi niciun sistem acustic obişnuit nu poate să o redea.
Cu aceste caracteristici, a devenit și cel mai mare clopot în mişcare din lume, situat într-un edificiu religios. La probele efectuate la furnizor, la sfârșitul lunii martie, a fost nevoie de șase bărbați pentru a-l pune în mişcare.
Clopotul a fost turnat anul trecut în Austria, la atelierele firmei Grassmayr, deși putea fi realizat fără probleme chiar la noi în județ. Maramureșeanul Gabriel Radu Blotor este cel mai mare fabricant de clopote din România și al patrulea din Europa, putând realiza clopote de până la 35 de tone, pe orice notă muzicală. Dar nici măcar nu a fost contactat de patriarhie.
La întrebarea cunoscutului regizor de film, Lucian Pintilie – „Pentru cine trag clopotele, Mitică?” – răspunsul e: „pentru bucureșteni”.