Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 1 oră în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 3 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 7 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 10 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 15 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 15 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 16 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 19 ore în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
Amendat din cauza unor postări pe o rețea de socializare
”Pe facebook avem de toate/ Şi mai bune si mai rele/ bune – rele/ Şi postări și libertate/ Şi a putea, şi nu se poate/ Şi amenzi tembele”. Aceasta ar putea fi o adaptare a unor versuri din poezia lui Adrian Păunescu ”Pământul, deocamdată”, puse pe note de folkistul Mircea Vintilă. Și simțite pe propria piele de moiseanul Ștefan Tomoiagă (foto).
În 7 noiembrie 2017, acesta a fost amendat de către Poliția Moisei cu 200 de lei pentru niște postări pe care le-ar fi făcut făcut pe facebook, postări care ar fi jignit-o pe C. T.. Agentul constator scrie în procesul verbal ce a săvârșit contravenientul: „În cursul lunii septembrie-octombrie, sus-numitul (Ștefan Tomoiagă – n.n.) a postat public acte care au provocat indignarea numitei C.T. Mai exact, fotografii în photoshop și expresii jignitoare și vulgare la adresa ei”. Ar fi fost vorba de niște poze photoshopate și remarci de genul nu se spală pe dinți sau are mustață – fară a se utiliza numele reclamantei -, chestiuni pe care aceasta le-a perceput ca referindu-se la ea.
Moiseanul a contestat amenda în instanță. În apărarea sa a arătat că în perioada menționată i-a fost spart contul de facebook și că altcineva a postat în numele său, până și l-a recuperat și a șters postările cu pricina. Chiar și așa, postările nu conțineau numele reclamantei, doar că ea s-a simțit vizată. Ștefan a mai arătat că reclamanta e vară cu soțul agentului de poliție Maria Hojda, cea care a întocmit procesul verbal (PMMY nr. 0013485), împrejurare subiectivă care ar fi concurat la aplicarea amenzii, pe care o consideră netemeinică. Desigur, IPJ Maramureș a depus întâmpinare în cauza din dosarul 2651/336/2017, ce s-a aflat pe rolul Judecătoriei Vișeu de Sus.
Când a intentat procesul, Ștefan Tomoiagă era pesimist că i se va face dreptate, dar instanța i-a dat câștig de cauză și a anulat procesul verbal. Din motivarea sentinței (nr. 407/07.03.2018) rezultă că nici nu s-a ajuns să se judece pe fond situația reclamată, deoarece s-a constatat nulitatea procesului verbal. Asta fiindcă nu s-a menționat ora, data și locul săvârșirii faptei, consemnându-se doar ”în lunile septembrie-octombrie”, fără a se preciza măcar anul. ”A postat public” e prea generic, căci fără a se arăta unde anume, e dificil de văzut dacă sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției. În atare situație, instanța a constatat chiar nulitatea absolută expresă și necondiționată.
Sentința permite apelul în 30 de zile de la comunicare, dar deocamdată pe site-ul portal.just.ro nu apare că IPJ Maramureș ar fi utilizat această cale de atac. Ironizat că a fost amendat de facebook, Ștefan Tomoiagă a scăpat de contravenție pe considerente ce țin de viciile de formă ale procesului verbal, altfel nu se știe care ar fi fost deznodământul.