Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 3 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 4 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 8 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 11 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 11 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 16 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 16 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 18 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
De ce protestează consilierii de probațiune
Consilierii de probațiune se ocupă de persoanele condamnate pentru diverse infracțiuni la pedepse neprivative de libertate pentru care s-a dispus amânarea sau suspendarea pedepsei sau de minori pentru care trebuie să se dispună măsurile educative. În Maramureș sunt opt consilieri de probațiune și un șef serviciu, care se confruntă cu un mare volum de muncă. Ei au de gestionat cam 1800 de cazuri: 1500 înregistrate la finele anului trecut, cărora li se adaugă cele 300 de cazuri înregistrate în primul trimestru al anului în curs.
”Chiar și acum se lucrează peste program și s-au acumulat mii de ore suplimentare neplătite. Este un efort extraordinar pe care trebuie să-l depunem. Rămânem constant peste program, muncim în weekend-uri” – a precizat Lavinia Sabău, PR al Serviciului de Probațiune Maramureș.
Cresc riscurile și volumul de muncă
În acest context, modificările legislative din proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, vor să adauge noi atribuții, cum ar fi deplasările la domiciliul deținuților care își vor executa pedepsele acasă. ”Cu siguranță crește gradul de pericol, pentru că vorbim despre persoane care au săvârșit infracțiuni. La Serviciul de Probațiune Maramureș toți angajații sunt femei și, în noile condiții, pot existat situații în care viața le poate fi pusă în pericol” – a atras atenția Lavinia Sabău. Din considerentele menționate, consilierii de probațiune din județ s-au alăturat protestului colegilor lor din 23 de județe, pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestor probleme grave. Și asta chiar în ziua în care proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate ar urma să primească votul final în Parlament
Sistemul poate intra în colaps – susțin sindicaliștii
”Adoptarea proiectului de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate – pentru care noi, cei vizați în mod direct, nu am fost consultați – ar conduce la blocarea activității. Practic, poate genera colapsul sistemului și încurajarea infracționalității”- a subliniat Lavinia Sabău. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, sindicatul va decide acțiunile viitoare ce vor fi întreprinse.