Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 3 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 14 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 14 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
Carina Hojda, doi ani la rând, cea mai bună din țară la limba română
Începutul de aprilie a însemnat desfășurarea olimpiadelor naționale. Baia Mare a găzduit-o pe cea de limba română, la nivel de gimnaziu, la care Maramureșul a fost reprezentat de 6 elevi.
Cel mai bun rezultat – premiul I (cu 97 de puncte) – l-a obținut Carina Luiza Hojda, clasa a VI-a, Școala generală nr. 1 Moisei. Eleva profesoarei Ileana Tomoiagă a câștigat și ediția de anul trecut, doar că atunci a s-a impus la clasa a V-a (vezi foto jos). Carinei îi plac competițiile, așa că a mai obținut premii și la alte materii: la concursul de matematică ”Euclid” sau la ”combinata” matematică-limba română-cultură generală a concursului Eurojunior. Și limba engleză se numără printre preferatele sale, lucru foarte firesc din moment ce această limbă este predată chiar de mama sa, profesoara Anca Hodja. Îi place să cânte la chitară și – printre concursuri – dorește să aprofundeze studiul acestui instrument. Dar limba și literatura română îi sunt mai aproape de suflet. Poate fiindcă a învățat să citească înainte de a fi la școală, lectura e una dintre preocupările de bază. Iar aceasta i-a stimulat imaginația, așa că în primele două clase de școală a scris și două povești: ”Inelul fermecat” și Floarea de aur” Acum, e tentată să scrie un roman. ”Cartea e cel mai bun prieten care nu te trădează niciodată” – e convinsă cea care, doi ani la rând, a luat locul întâi pe țară la olimpiada de limba și literatura română.
Cinci distincții obținute cu șase participanți
La competiția găzduită de Liceul Teoretic “Emil Racoviță” au participat 283 de elevi, ce au concurat pe două secțiuni : Olimpiada de Limba și Literatura Română (OLLR; 188 concurenți) și Olimpiada Națională ”Lectura ca abilitate de viață” (OLAV; 95 de participanți). Din cei șase reprezentanți ai Maramureșului, cinci dintre ei obținând distincții.
La premiul Carinei Hojda, se adugă mențiunile obținute de Carmen Amelia Pop (clasa a V-a, Şcoala nr. 7 Vișeu de Sus loc 6, cu 93,5 puncte), Ruxandra Gheţe (clasa a VII-a, CN ”Gheorghe Șincai Baia Mare, loc 8, cu 93,5 puncte). Mihai Pălincaş (a VII-a, Școala ”George Coșbuc” Baia Mare) a ratat de puțin o mențiune.
Mențiuni au obținut și ce doi reprezentanți ai Maramureșului la secțiunea ”Lectura ca abilitate de viață”: Maria Iulia Alexandrescu (nivel 1, Școala ”Lucian Blaga” Baia Mare, locul 4 cu 96 de puncte) și Alexandra Turda Herțe (nivel 2, Școala ”Dimitrie Cantemir” Baia Mare, loc 11 cu 85 de puncte)