10 aprilie 2001 – Când moartea provocată de medici a devenit o formă de compasiune - 10 minute în urmă
Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 11 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 12 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 14 ore în urmă
Premii frumoase obținute de elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Spriela la Concursul Național Made for Europe - 14 ore în urmă
Proiect de 10,85 milioane de lei pentru drumuri în Cicârlău - 15 ore în urmă
40% dintre alimentele din UE ajung la gunoi
La nivel mondial, aproape o treime dintre alimente ajung la gunoi, iar în Uniunea Europeană (UE) 88 de milioane de tone de alimente sunt irosite, adică 40% din totalul alimentelor. Media anuală a risipei alimentare din UE este de 173 kg pe cap de locuitor.
În condițiile în care se aruncă atâtea alimente, 55 milioane de persoane nu își permit o masă de calitate o dată la două zile (conform situației din 2014), iar 25 de milioane de copii europeni sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială – relevă date din 2015. Mai mult, 25% dintre copiii de vârstă școlară din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, obezitatea fiind în multe cazuri o consecință a malnutriției; adică a alimentației inadecvate, care nu conține nutrienții necesari pentru ca organismul să se mențină sănătos.
„Costul risipei alimentare este uriaș, pentru că el include cheltuielile implicate în producerea alimentelor – cu energia, apa, transportul, îngrășămintele etc. – dar și pe cele asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului și a ecosistemelor” – a subliniat eurodeputatul Daciana Sârbu, vicepreședinta Comisiei de Mediu din Parlamentul European (PE). Ea a mai arătat că risipa alimentară stimulează supra-producția ce aduce mari câștiguri concernelor din domeniul alimentar. Însă, în timp, această tendință diminuează capacitatea solului agricol de a furniza hrana în viitor, în condițiile în care populatia globului e în permanentă creștere.
În această conjunctură, (PE) a adoptat un raport care propune măsuri pentru reducerea cu 50% a risipei alimentare până în 2030. În acest sens, PE a propus soluții pentru facilitarea donațiilor alimentare catre bănci de alimente, scurtarea lanțului de aprovizionare sau utilizarea alimentelor expirate pentru obținerea de energie de biomasă, dar și eliminarea confuziei legate de etichetele ce precizează termenele de expirare a produselor alimentare.