Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 2 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 2 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 2 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 6 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 7 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 18 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 18 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Alunecările de teren de la depozitul ecologic de la Sârbi s-au extins și pe teritoriul comunei (GALERIE FOTO)
Consilierii județeni au aprobat 150.030 de lei în vederea realizării de investigații suplimentare pentru protejarea investiției de la depozitul ecologic de la Sârbi, componentă a proiectului Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor.
”Am văzut un dezastru”- spune expertul Dan Păunescu
Despre alunecările de teren de la Sârbi, dar și despre cum se poate pune în siguranță construcția realizată a vorbit Dan Păunescu, șeful catedrei de construcții hidrotehnice și alimentări cu apă și canalizări de la Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții București. Acesta a recunoscut situația gravă de la Sârbi.
”În teren am văzut un dezastru. Am văzut nenumărate alunecări de teren, am văzut cantități enorme de ape, am văzut zone din amplasament în care nu puteai intra, că te scufundai până la brâu sau până la genunchi”. Dar expertul Dan Păunescu consideră că e bună alegerea făcută, fiindcă ”trebuie să ne învățăm să utilizăm amplasamentele improprii și să le facem utile pentru investiții”.
Alți bani, alte investigații
Dan Păunescu colaborează cu firma Tehnoconsult Constanța și a spus că era simplu să facă expertiza și să ia banii. Dar pentru a găsi cele mai bune soluții el vrea să mărească aria de investigații. Pentru asta a solicitat, și a obținut ,de la CJ Maramureș, extinderea contractului cu 150.030 lei. ”Poate părea mult, dar cheltuielile pentru niște investigații corecte sunt infinit mai mici decât cele de construcție sau cele ale consecințelor date de nerezolvarea problemei alunecărilor” – și-a argumentat și onorariul, dar și acceptarea unei noi provocări profesionale.
Într-adevăr, circa 35.000 de euro e nimic pe lângă cele circa 60 de milioane de euro care ar trebui returnate, dacă se ratează proiectul. Așa că e de mirare de ce a fost nevoie de aproape doi ani pentru a se apela la această soluție. Și de ce nu s-a luat în calcul, la timp, varianta de caz de forță majoră, care oferea alte șanse finanțărilor suplimentare.
Ioan Buda: ”N-am fost luați în seamă, pentru că nu eram plătiți, probabil”
Dan Păunescu a prezentat soluțiile de principiu; de fapt un pachet de soluții punctuale pentru problemele diferite ale zonelor depozitului. La finalul prezentării, consilierul județean Ioan Buda a punctat: ”Anul trecut, cei din Comisia de Urbanism ne-am deplasat la șantier. Am găsit aceleași probleme și le-am discutat. Numai că atunci n-am fost luați în seamă, pentru că nu eram plătiți, probabil”.
Optimism pe fondul extinderii alunecărilor de teren
Între timp, alunecările au depășit zona alocată depozitului. Au intrat și pe teritoriul comunei, afectând drumul asfaltat și punând în pericol linia electrică și rețeaua de alimentare cu apă. Conducerea CJ a promis că va aloca bani primăriei Fărcașa, pentru a putea rezolva alunecările de teren care au ajuns pe teritoriul ei. Mai ales că stabilizarea terenului nu se poate face decât pe întreg. Dan Păunescu a dat asigurări că va ține aproape de șantier, proiectând pas cu pas în funcție de nevoi, și că va fi respectat termenul de octombrie, când trebuie încheiat proiectul.
1 Comentariu în această postare
nicu
Rusine fostei conduceri a C.J MM,masura incompetentei si a amatorismului e data de aceasta lucrare.Si cand te gandesti ca erau maramureseni care sperau sa faca si un parc industrial pe terenul pe care l-au achizitionat initial pentru acest depozit ecologic.