Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 57 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 58 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Ioan Marta: „Urmează o generație frumoasă, care ne va duce din nou acolo sus”
Ultimul meci al handbalistelor de la CS Minaur Baia Mare pe teren propriu a constituit și un prilej de a sărbători în fața iubitorilor de handbal băimăreni un alt rezultat de excepție. În debutul partidei au fost prezentate suporterilor cele două echipe de junioare 1 care au urcat pe podium la turneul final al campionatului național. CS Marta și CSȘ 2 Baia Mare au adus acasă medaliile de argint, respectiv de bronz, confirmând încă o dată că orașul respiră handbal.
Și pentru că o astfel de performanță nu poate fi trecută cu vederea, am stat de vorbă cu principalul artizan al medaliatelor cu argint, un campion al ”generației de aur” a Minaurului, Ioan Marta.
– Felicitări! Povestiți-ne cum ați ajuns să obțineți acest rezultat.
– Ne bucurăm mult că am ajuns la acest turneu final. Mai ales că am avut un campionat greu. Munca noastră de mai mulți ani cu aceste fete a dat roade la acest turneu final. Am avut o evoluție bună atât în campionat, cât și în turneul semifinal de la Mediaș, iar la turneul final consider că am jucat mult, mult mai bine decât în anii trecuți, când am mai participat la turnee finale. Vreau să remarc dăruirea fetelor, dorința lor de a obține această performanță, chiar dacă în finală am pierdut împotriva celor de la CSM București. CSM, o echipă finanțată de Primărie, care este mai mult decât un Centru național, este practic o selecționată națională, care adună cele mai bune jucătoare din țară. Noi suntem o echipă locală, privată, care am strâns rândurile, am completat echipa cu tot ce am putut selecta mai bun, la care am adăugat dăruirea și seriozitatea cu care am muncit. Asta a dat roade la acest turneu final.
– Diferența de scor din teren nu a reflectat neaparat și diferența de valoare dintre cele două echipe. Cum vedeți acest aspect?
– Vreau să vă spun că realitatea a fost reflectată în rezultatul de 10 la 10 de la pauză. Încă înainte de pauză, când echilibrul devenise deranjant, reprezentanții clubului CSM -Vasiliu, Drăgănescu, Ciupitu – au început să facă presiuni la arbitri și la observator. O atitudine care nu cred că este fair play. După pauză a început acea degringoladă. Din dorința de a trece din nou la conducere am făcut unele greșeli. Au fost faulturi (ale CSM-ului – n.r.) care nu s-au dat, au recuperat mingea, intercepție, contraatac, gol. Atunci a apărut acea cădere a noastră. Într-adevăr, diferența dintre cele două echipe nu e reflectată de cele 12 goluri. Am ținut piept o repriză și mai bine, însă alți factori au decis ca scorul să fie destul de drastic fată de ce s-a jucat în teren.
– Sunteți un club care de-a lungul anilor a crescut nenumărați handbaliști, chiar campioni. Ce părere aveți despre faptul că jucătoarele tinere crescute de dumneavoastră și care sunt gata să scoată capul în Liga Florilor nu apar în lista handbalistelor alese de stafful tehnic al nou promovatei CS Minaur Baia Mare?
– Nu mă interesează. Alții sunt cei care fac loturile pentru ceea ce urmează. Vreau doar să menționez câteva nume: Yuliya Dumanska, Alex Cepreghi, Mihai Bușecan, Tudor Marta, Georgel Haiduc, Yurii Pop… și alții. Aceștia au plecat toți de la CS Marta. Să nu uităm de Tătăran, de Negria, Pomohaci, Pârvan, Jenica Pop. Aceștia sunt jucători formați de noi. Cu toate că nu am fost susținuți financiar ca și alții. Nu am cerut să fim susținuți la același nivel ca și cei de la clubul de stat. Totuși am fi meritat sprijin pentru că am dat astfel de jucători handbalului băimărean.
– Ce urmează?
– O generație foarte frumoasă, 2000-2001, care ne va duce din nou acolo sus. Anul acesta termină junioratul trei fete, dar generația frumoasă care vine din urmă va avea un cuvânt greu de spus în campionat. Doar că… dacă ne lovim de aceleași probleme ca și acum… De exemplu urmează turneul de junioare II la Sfântu Gheorghe și nu știu ce se întâmplă. Pentru că proiectele noastre de finanțare (din partea autorităților locale – n.r.) încă nu sunt aprobate, banii nu sunt alocați, nu știu cu ce mergem. Dar, dacă vom găsi înțelegere, noi vom colabora cu toți cei care doresc. Să nu uităm că suntem club privat și în mare parte ne autofinanțăm, pot spune chiar că ne chinuim. Îi avem pe părinți alături de noi. Ei sunt cei care în mare măsură ne sprijină, deoarece doresc ca și copiii lor să ajungă să se realizeze, ceea ce este extraordinar.
– În contextul în care spuneați că trei fete termină junioratul, ce se întâmplă cu ele? E o problemă de nivel național cu cei care ajung până aici, au valoare, pot să mai crească, dar nu au cum să își croiască drum mai departe, pentru că nu le este acordată încredere, nu își găsesc echipe.
– Noi le-am găsit. Nu așteptăm să vină cineva să ne facă oferte. Nu puteam aștepta, pentru că noi supraviețuim și din acea grilă de formare la transferul jucătoarelor. Poate unii nu înțeleg acest aspect, dar altfel nu ai cum să reziști. Faptul că în anii trecuți toate vârfurile mele au fost lăsate gratuit aici în Baia Mare, atât la fete, cât și la băieți, trebuie să le dea de gândit unora.
Alex FARA