LA MULȚI ANI, SENSEI! - 31 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Ce poți profesa după ce ai absolvit Facultatea de Litere din Baia Mare
E nevoie de jurnalişti, de oameni de comunicare profesionişti, de oameni cu solidă pregătire teoretică. Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca vine cu o bogată ofertă educaţională pentru tinerii care doresc să se orienteze spre Filosofie, Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Fiecare din cele trei specializări oferă absolvenţilor şansa unei largi palete de ocupaţii posibile după absolvire.
Vizualizaţi oferta celor trei facultăţi:
13 Comentarii în această postare
dume
Ospatari,barmani ca cei de la Drept ajung pe TIR !!! E bine sa-si pastreze profesorii catedrele dar hai sa facem un sondaj pe ultimii 3 ani,cati au ajuns profesori de romana ( zero locuri disponibile in invatamant),cati sunt jurnalisti si de filosofie ce sa mai vorbim.E ca si la psihologie,mai repede iti gasesti un job de asistenta,in tara sau in vest,decat sa te chinui intr-un domeniu in care ori nu incapi de cei vechi,ori drumul e greu pana poti sa supravietuiesti din meserie.
DirectMM
Și ce propuneți: să nu mai urmeze nimeni facultăți, cu excepția IT-iștilor? Aici nu e vorba de păstrarea unor catedre, ci de păstrat un nivel de educație al nației, căci mintea și învățătura duc înainte o națiune, nu pesimismul și nici lamentarea (mai degrabă încadrabile la pseudonimul dvs.). Și ca să vă contrazic generalizarea excesivă și în privința profesorilor de română, să știți că mai apar locuri, fie și doar cele vacantate prin pensionare (deci nu poate fi vorba chiar de zero). Altfel, să știți că întotdeauna au existat cei vechi (dar nu eterni) de care nu prea încăpeau cei noi, decât dacă erau foarte buni. Da, sunt (tot) mai puține locuri de muncă. Vă întreb: dar chef e de muncă este sau se vaită angajatorii degeaba? În ce privește jurnaliștii, îi așteaptă și aici locuri de muncă, dar nu e deloc înghesuială, măcar așa de o întrebare.
dume
Consider ca sunt destul de informat si pot sa spun ca greu isi pastreaza profesorii catedrele,mai ales in urma comasarii unor scoli,comasari care au loc exact datorita faptului ca tinerii emigreaza deoarece in zona nu prea au viitor.Nu au viitor deoarece avem o clasa politico-administrativa total paralela cu necesitatile de dezvoltare a acestui judet.Nu atragi investitori si investitii,pleaca muncitorimea si scade natalitatea.Daca scade natalitatea,dispar si multe joburi de bugetari.E simplu,nu trebuie sa fi dr. in economie sa-ti dai seama de asta.Asa e si cu invatamantul superior,pacaleala studentilor tine cat tine,iar tinerii isi dau seama ca parintii lor,absolventi de stiinte economice,biologie,chimie,psihologie,filosofie,etc ,lucreaza la banda de lucru in fabricile din imprejurimi sau in posturi de compromis la diverse firme private.Iar despre angajatori pot sa spun urmatorul lucru,multi si-au batut joc de muncitorime,lumea a aflat si ii evita.Romanul nu e prost.Un prieten imi povestea ca la o companie unde a foast angajat ca ucenic,el avea cu 300 de lei mai mult la salar decat muncitorul care il scolariza dar trebuia sa-si faca si norma.Muncitorul a aflat si s-a dus la Resurse Umane si a ceriut marire de salariu macar la nivelul ucenicului.Sigur ca a fost trimis la plimbare,muncitorul calificat si-a dat demisia iar acum compania respectiva se plange ca nu gaseste muncitori.Lucrurile astea,mai ales in unele branse se afla,iar romanul are o vorba decat sa muncesti pe degeaba mai bine stai pe degeaba.Si romanii muncesc,in doua luni in agricultura din Germania iti faci salariul de pe un an de acasa.Nu trebuie aparati angajatorii care nu fac fata evolutiei salariilor,ei trebuie sa lase locul celor care pot sa ofere viitor,iar faptul ca unele administratii ii sprijina in detrimentul venirii altor investitori,potenti financiari si de perspectiva pentru viitorul economic al zonei,fac rau judetului.Dovada e depopularea masiva si imbatranitea populatiei.La jurnalisti nu ma bag,dar stiu ca s-au facut tabere dupa preferinta editoriala a fiecarui patron.Cu cat orasul e mai mic cu atat atitudinea de non combat e mai mare.Iar pe unii care au lucrat prin presa ii vad soferi la pachete pentru amazon in Germania.
DirectMM
Nu am zis că nu aveți și dreptate, ci că generalizați pripit. Nu e nicio păcăleală de când au dispărut repartițiile guvernamentale: orice student știe de la început că învață ca să se deștepte, nu pentru că i s-ar asigura un loc de muncă. Și tot nu ne-ați răspuns la întrebare: dacă așa stă treaba cum ziceți dvs. – că nu sunt locuri de muncă pentru absolvenții de facultate – nu mai facem carte? Nu trebuie să scrieți două pagini, trebuie să spuneți doar da sau nu!
Dume
Acum 50 de ani diriguitorii invatamantul francez isi puneau o intrebare:cum e mai bine pentru cetateni,sa scoata zeci si sute de mii de absolventi fara sanse de a profesa si rezultatul sa fie niste cetateni nemultumiti,cu fumuri si mari asteptari sau sa treaca la modelul invatamantului din Anglia unde invatamantul e pe aptitudini si performanta,doar elitele avand posibilitatea sa isi continue studiile.Si acum in Anglia iti iei credit tu personal ca student sa faci de exemplu medicina si cand te angajezi dai banii inapoi,iar daca parasesti Regatul dai si mai multi bani inapoi.Nu e pe gratis ca la boierii din Romania si scoala de-a moca nu faci pe banii parintilor ci pe cheltuiala ta ( cu bani luati din viitor).Noi suntem si rupti in fund dar si boieri.Desigur ca noi nu am ales modelul german si englez ci cel francez.Aveti impresia ca suntem mai dezvoltati si seriosi decat cei din invatamantul anglo-saxon.Eu zic ca din contra am lasat prostii sa faca scoala si pe urma sa ne conduca prost.
DirectMM
DA sau NU? – aceasta era întrebarea. Dar vine potop de cuvinte, nu și răspunsul. Să întrebăm altfel: e preferabilă ignoranța sau luminarea neamului?
Dume
Nu.Invatamant pe modelul anglo-saxon,decat la norma si sa scoti pe banda rulanta generatii de absolventi inadaptabili,vesnic nemultumiti.
DirectMM
Anglo-saxonii nu planifică numărul de absolvenți ca pe vremea socialistă de la noi. Acolo, cine are are bani (de la părinți sau câștigați de tânăr)- prost sau nu – face facultate. Singura diferență e că acolo nu e și învățământ superior gratuit ca la noi (nu uitați că la noi locurile cu plată – cam ca la anglo-saxoni – au o pondere importantă). Asta nu înseamnă decât că se reduce accesul la învățământ al tinerilor dotați, dar săraci. Sunt de acord cu dvs. că, de regulă, cunoașterea poate aduce frustrări. Și în sistemul anglo-saxon, atât de apreciat de dvs. sunt absolvenți frustrați. De fapt, e cunoscută butada conform cărei ”ignoranța aduce mai ușor fericirea”. Dar ignoranța nu aduce și progresul, la care vă tot raportați. Respect părerea oricui, dar nu o accept pe cea care calcă leme ale evoluției umane, precum cea care spune că mintea și învățătura duc omenirea înainte. Spre deosebire de dvs., prefer un popor învățat/educat – chiar dacă, uneori, frustrat – unui popor tembel și (fals) fericit.
Paul
E important ca tinerii să urmeze studii superioare indiferent de domeniu. Vor avea o șansă în plus în viață. E problema lor cum și dacă si-o valorifică. Jurnalismul on line e în plină dezvoltare, cei buni pot răzbate în domeniu. Comunicarea publică, PR ul, sunt domenii extrem de actuale. Instituțiile administrative și societățile comerciale oferă, scot la concurs posturi profilate pe comunicare. Cei care se țin de școală pot performa. N’au decât să-și pună profesorii la lucru.
baimarean
E o prostie sa faci scoala numai sa te afli in treaba.Pierzi timp si daca nu-ti place sau nu iti gasesti de munca in domeniu,vei fi nefericit,inadaptabil.In timpul asta colegul tau ajuns electrician,colega ta care e asistenta castiga peste salariul mediu,isi cumpara casa si tu abia supravietuiesti cu 1200 de lei pe luna.De ce nu le spuneti asta oamenilor,ca pentru a isi gasi un absolvent un post,29 au fost doar de umplutura.Au supravietuit profii ca nu au fost concediati si trimisi la munca in privat,acolo unde pot sa arate de ce sunt in stare
DirectMM
Aplicați un principiu greșit. Pe logica dvs., dacă la un moment dat nu sunt locuri de muncă decât la adunat de fier vechi, nu mai trebuie să facem nicio școală. Nu gândiți în viitor, la fel ca și conducătorii pe care-i criticați, când semnați „dume”. Ideea că învățând pierzi timp e o idioțenie care a creat modelul semianalfabetului îmbogățit prin șmecherie care, din păcate, prinde la mulți tineri. Teoria dvs. nu face decât să pună un umăr la această pervertire a valorilor. Școala nu e niciodată de ajuns, doar că trebuie făcută ca lumea.
baimarean
Pe logica d-voastra daca piata muncii cere muncitori la fier vechi,noi ignoram piata,ii facem pe toti economisti,juristi,profesori si ramanem cu fierul vechi nestrans,deoarece somerul care se crede mare economist,mare jurist sau mare profesor nu o sa coboare asa de jos.Si mama lui Creanga a vrut sa-l vada un al doilea Cucuzel,dar nu s-au facut toti colegii lui Ionica preoti,nici macar el.Am fi avut un popa ratat si ne-ar fi lipsit povestile marelui carturar.Iar fericirea si valorile nu sunt in functie de scolile absolvite,chiar e o vorba :” Fericiti cei slabi cu duhul ‘’.Fiecare sa-si aleaga drumul dupa chemare nu dupa manipularea unora in functie de interesele lor.Stiu ca-mi dati dreptate,dar nu va permiteti sa-mi sustineti teoria,Si na va faceti griji,nu ramane tara fara medici,avocati,etc.In primul rand copii vad ce fac parintii,iar o mare majoritate aleg profesia parintilor,mai ales ca aud zilnic in casa un limbaj profesional,iar doar o mica parte din pruncii muncitorimii sunt indrumati sau au vise pentru a intra in astfel de bresle,mai ales ca in unele se intra din tata in fiu ( exemplu notari publici ).Intr-o familie simpla nu ti se spune,fa-te baiete avocat sau doctor!! Nu ne nastem egali,nu avem sanse egale,decat in teorie.In rest e vorba de gene,de I.Q,de educatie,de mediu,etc.
DirectMM
Logica dvs. sucombă din start, fiindcă pornește de la o premisă falsă sau fantezistă: nu toți tinerii fac studii superioare, întotdeauna rămâne arhisuficientă forță de muncă pentru fier vechi. V-ați uitat pe vreo statistică oficială să aflați cât înseamnă într-un an absolvenții de facultate cu diplomă? Anul trecut au fost 121.800, adică aproximativ 2% din populația activă. La un sondaj, asta intră în marja de eroare! Altfel spus, reprezintă cca 20% din totalul absolvenților de învățământ gimnazial, liceal, profesional, postliceal, de maistri și superior. Și aici discuția se încheie de la sine. Deși faceți apologia altor sisteme de învățământ, vă informez că tot noi suntem pe la coada Europei și cu numărul de studenți la mia de locuitori. Nu știu cum se face, dar cine are acest indice mai mare e în fața noastră. Vă spune ceva asta? Și pentru că vorba lungă e sărăcia omului, repet ce am mai spus: spre deosebire de dvs, prefer luminarea neamului și nu ignoranța sa! Așa că lăsați românul să pună mâna pe carte!