S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Acreditarea cabinetelor medicilor de familie va costa o căruță de bani
O găselniță pentru a mai stoarce bani de pe urma cabinetelor medicilor de familie: acreditarea. Un organism înființat anul trecut impune o procedură birocratică foarte costisitoare și care se suprapune peste actualele reglementări.
Autoritatea Națională de Mangement al Calității Serviciilor Medicale (ANMCSM) a fost înființată anul trecut cu scopul acreditării policlinicilor, farmaciilor, laboratoarelor, cabinetelor medicale și cabinetelor stomatologice. Pentru cabinetele medicilor de familie, costurile ar însuma veniturile pe trei luni. ”Acest lucru ar însemna ca timp de trei luni să lucrăm fără salariu, și noi și asistentele, dar și fără a achita utilitățile, cheltuielile curente cu medicamente și materiale sanitare”, a subliniat Gheorghe Lascu, președintele Societății Județene de Medicina Familiei și Medicină Generală Maramureș.
Prin Legea 185/2017 se modifică modalitatea de acreditare. ”Noi, medicii de familie, nu vedem rostul acestei acreditări prin ANMCSM. Până acum, activitatea nostră era reglementată de Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Această nouă autoritate vrea să pună mâna pe toată activitatea medicală, mai presus de instituțiile enumerate anterior. ANMCSM nu face altceva decât să producă hârtii și nu urmărește creșterea calității actului medical”, a precizat Gheorghe Lascu. Consultând lista documentelor necesare acreditării, se poate constata că aceasta conține aceleași acte ce trebuie depuse din doi în doi ani la CAS pentru evaluare. ”Vom produce din nou hârtii, ceea ce înseamnă timp pierdut, ceea ce este în detrimentul nostru și al pacientului. Cer un biblioraft de proceduri, hârtii, și nu se urmărește creșterea calității actului medical. De fapt, calitatea actului medical o poate verifica doar Colegiul Medicilor. Noua instituție este o entitate care face bani. Noi ne dorim creșterea calității actului medical, dar nu prin hârțoage. Există deja firme care ne contactează și, pentru 10.000 de lei, ne garantează că realizează toată documentația în vederea acreditării”, susține președintele Societății Județene de Medicina Familiei și Medicină Generală Maramureș. Procesul de acreditare s-a amînat până anul viitor, dar medicii de familie solicită ca acreditarea acestor cabinete să se facă după propriile lor standarde, nu să li se impună lucruri care nu au legătură cu sistemul medicinei de familie.