O expoziție, două autoare - 37 minute în urmă
Cum se pregătea casa pentru Paști în Maramureșul de altădată - 2 ore în urmă
Primăvara în satul de pe Dealul Florilor - 3 ore în urmă
Trei elevi de la Liceul „Petru Rareș” Târgu Lăpuș s-au calificat la Concursul Național de Chimie „Lazăr Edeleanu” - 3 ore în urmă
Recuperarea după implant dentar: sfaturi utile - 3 ore în urmă
TVR va organiza dezbaterea finală cu candidații din turul 1 al alegerilor prezidențiale - 3 ore în urmă
Centrul de zi pentru vârstnici din Desești prinde contur - 5 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie - 5 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Spaţiul Economic European - 6 ore în urmă
Salvamont Maramureș – sute de oameni salvați pe parcursul anului trecut - 6 ore în urmă
O lecție de dezvoltare a economiei românești, rămasă de la Regele Carol I
După abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, Guvernul provizoriu de la București i-a oferit Coroana României lui Carol I, după ce aceasta fusese refuzată de contele Filip de Flandra. În alegerea lui Carol I a contat și înrudirea sa cu împăratul Franței, Napoleon al III-lea, precum și cu Casa Regală a Prusiei. Domnia lui Carol I a început în 10 mai 1866 și încă de la început regele a urmărit dezvoltarea economiei româneşti. Și a înțeles că acest obiectiv nu poate fi atins fără construirea unei infrastructuri extinse, mai ales cea feroviară. Dacă în 1866 România nu avea nici un kilometru de cale ferată, în 1914, la moartea regelui, calea ferată românească atingea o lungime de circa 3.800 de km. Adică, o medie de 80 de km/an. O adevărată lecție de economie care ar trebui însușită – și aplicată – și de către conducătorii de azi.
În mileniului trei, aceștia reușesc să lase în paragină infrastructura feroviară, iar la cea rutieră se chinuiec cu vreo 20 km de autostradă pe an. Și în mod cert, pentru această contraperformanță nu e de vină tehnologia, care a evoluat serios în ultimii 150 de ani. Din păcate, seriozitatea nu a evoluat în același ritm, dimpotrivă – vorba lui Caragiale – la acest capitol e „viceversa”.
De la Carol I ne-au rămas nu doar calea ferată sau castelul Peleș, ci și independența, Dobrogea românească, leul ca monedă națională sau instituții vitale precum Academia Română și Banca Națională a României.
1 Comentariu în această postare
E.T
Sper sa citeasca acest articol despre ce au facut niste romani priceputi si diriguitorii administratiei judetene cat si a celor locale,care sunt,cu mici exceptii ( Farcasa,Tautii Magheraus si Dumbravita-la noroc chior),repetenti la dezvoltarea acestei zone.Cei care vor sa-i schimbe,cei de la USR vin tot cu povesti,nici o solutie pentru dezvoltarea acestui judet.