S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Sfatul medicului: alimentația de vară, bazată pe legume și fructe proaspete
Medicii recomandă schimbarea alimentației în perioada verii. Carnea trebuie consumată mai rar, în schimb trebuie acordată o atenție sporită legumelor și fructelor proaspete.
”În această perioadă avem la dispoziție legumele și fructele proaspete, autohtone. Recomand consumul lor în stare crudă, deoarece își păstrează în proporție mult mai mare vitaminele și mineralele. În plus, enzimele sunt prezente doar în produsele crude, prin prepararea termică aceste substanțe, cu un important rol în procesele metabolice ale organismului, fiind distruse. Recomand, de asemenea, fructele proaspete, de sezon, la fel, nestropite cu substanțe chimice. Și sucurile de fructe sunt sănătoase, dar sunt sărăcite de fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal normal și în combaterea constipației. Important este și să nu se exagereze cu consumul de carne. Se obișnuiște să se mănânce carne de trei ori pe zi, dar se recomandă consumul de trei ori pe săptămână”, spune dr. Eva Vincze, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș .
Ea atrage atenția că alimentația clasică a românilor este foarte bogată în hidrați de carbon (pâine, paste făinoase, cartofi), și că trebuie să-i înlocuim cu cereale integrale, linte, năut, hrișcă, mei, quinoa (denumire populară ”talpa gâștei”), alături de fasole și mazăre. Și încă ceva: hidratarea este foarte importantă, apa plată și cea de fântână fiind recomandate de medicul specialist, care ne mai spune să evităm sucurile colorate din comerț și să limităm consumul de alcool.