S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 5 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Iată care este adevărul despre „Statul paralel”
După ce Taiwan-ul a redevenit parte a Chinei, conducerea de partid și de stat a acestei puteri mondiale a lansat sintagma: „un stat, două sisteme”, recte sistemul (pseudo)socialist, respectiv cel capitalist.
Pe același canavas, în România s-a lansat recent o sintagmă originală (ca „democrația” lui Ion Iliescu): „un sistem, două state”. Cum ar veni, sistemul capitalist – de îndelungată tranziție – și două state: statul-stat și statul paralel (ultimul nefiind o găselniță românească, americanii vorbind de multă vreme de „deep state”). După ce a devenit titlul unei rezoluții PSD, sintagma a făcut carieră pe net, unde a și apărut un site dedicat: statulparalel.ro. Acest altfel de # (haștag) încearcă o definire – populistă și interesată – a sintagmei: „Statul paralel sunt cei care își bat joc de tine. De viața ta, de munca ta, de banii tăi. Statul paralel este statul hoților care îți fură viitorul!”. Președintele Iohannis zice – precum ardeleanul – că „așe ceva nu se egzistă” și că e vorba doar de o „glumă proastă”.
Adevărul e că statul paralel există, dar are o definiție mai aplicată: „statul care e paralel cu interesele și nevoile cetățenilor săi”.
A. D. VERESCU