Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 3 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 59 minute în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 1 oră în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 1 oră în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 1 oră în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 16 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 17 ore în urmă
Continuitatea aduce în județ 50.000.000 de euro
În mandatul 2012-2016, conducerea Consiliului Județean a aprobat finanțarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul Drumul Nordului, proiect propus în perioada în care președinția Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest era deținută de Maramureș. Pentru că de multe ori astfel de studii de fezabilitate nu s-au mai concretizat în proiecte și finanțări, președintele de atunci, Zamfir Ciceu a fost ironizat la greu de „admiratorii” din media locală.
De altă părere a fost noua conducere a CJ, care a dus mai departe acest proiect, începând cu licitarea „Serviciilor de elaborare documentații tehnice, Segmentare studii de fezabilitate pentru tronsoanele din drumurile județene DJ 182B, DJ 108A, DJ 193 cuprinse în Traseul Regional Transilvania Nord – Drumul Nordului și întocmirea devizului general” (în august 2016) și depunerea proiectului la ADR Nord-Vest (noiembrie 2016). A urmat o perioadă de intens lobby în favoarea proiectului, în condițiile în care președinția acestei Agenții aparținea acum Clujului, județ ce jinduia la banii Maramureșului. Din fericire, nu s-a întâmplat ca în cazul aeroportului băimărean, când banii au fost transferați la Satu Mare. Pentru asta un merit îi revine și președintelui Gabriel Zetea, care a găsit sprijinul politic necesar pentru finanțarea proiectului, parafată în 27 octombrie (vezi foto). Dar nu cad în frecventul păcat de a pune realizarea în dreptul unui singur om, indiferent de poziția sa ierarhică, meritul revenind întregii echipe de proiect. Iată cum, prin continuitate – o chestiune ce ține de normalitate – în județ vor intra 50.000.000 de euro, iar infrastructura se va îmbunătăți.
Drumul Nordului e un proiect în valoare de 50 de milioane de euro și include: reabilitarea DJ 108D, sector limită județul Sălaj – Ariniș – Rodina – Gârdani (DJ 108A); reabilitare DJ108A, sector Gârdani – Fărcașa – Sârbi – Tămaia – Buzești – Ardusat (DJ 193) și DJ 193 sector Ardusat (intersecția cu DJ 108A) – limită de județ Satu Mare; reabilitare DJ 182C, DJ 182B – Coaș – Copalnic – Copalnic Mănăștur – Vad – Lăschia – Făurești – DJ 184 (Șurdești); reabilitare DJ 182 sector Șomcuta Mare (DN1C) – Coaș (int. DJ 182C); reabilitare DJ 182B sector Șomcuta Mare (DN 1C) – Coaș (int. DJ 182C); reabilitare DJ 193 Ardusat (interior DJ 108A) – Colțirea – Hideaga (DN1C). (A.G ).