La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 32 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 1 oră în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Conflict între apicultori și agricultori
În timp ce agricultorii susțin folosirea pesticidelor neonicotinoide pentru că le apără semănăturile de dăunători, apicultorii atrag atenția că aceste substanțe distrug albinele. Conflictul este cu atât mai acut acum, după ce statele membre al Uniunii Europene au votat în favoarea interzicerii aproape complete a utilizării pesticidelor neonicotinoide în ţările din blocul comunitar, singura excepție fiind România.
”Guvernul României a primit derogare de la Comisia Europeană pentru tratarea semințelor de porumb, floarea soarelui, rapiță etc. cu neonicotinoide. Suntem singura țară din Europa unde se mai acceptă acest tip de pesticide. Patru substanțe din această grupă de produse sunt foarte toxice și se manifestă prin fenomenul de gutație: odată cu transpirația plantelor se elimină și substanțele chimice, albinele se adapă, se dezechilibrează și nu se mai pot întoarce la stup”, explică Augustin Demian, președintele Bio Apis Maramureș. Statele UE susţin interzicerea pesticidelor, deoarece multe studii arată că sunt responsabile pentru dispariţia albinelor şi a altor polenizatori, însă producătorii de pesticide au contestat studiile, spunând că acestea sunt incoerente și nerealiste.