Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 2 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 2 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 2 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 6 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 8 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 9 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 9 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - în urmă
Ce măsuri se iau pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în județ
Prefectul Vasile Moldovan a convocat în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureș pentru aprobarea planului de măsuri cu privire la prevenirea apariției pestei porcine africane în județ.
”Având în vedere situația epidemiologică din județele Satu Mare, Sălaj și statele învecinate (Ungaria, Ucraina), respectiv diagnosticarea bolii în gospodării și ferme, am procedat la instituirea stării de alertă epidemiologică pe teritoriul județului Maramureș, conform Legii nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare. Planul stabilește aplicarea unor măsuri specifice și monitorizarea lor de către instituțiile abilitate care fac parte din comitet. De asemenea, pentru monitorizarea măsurilor au fost aprobate termene pentru comunicarea acțiunilor și activităților din plan”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Planul de măsuri stabilește, printre altele, informarea populației cu privire la evoluția bolii, modalitatea de transmitere și semnele clinice ale pestei porcine africane, dar și acțiunile ce vor fi întreprinse în caz de suspiciune și confirmare a bolii, apoi informări cu privire la obligațiile deținătorilor de porci de a-i ține în adăposturi. Se interzice creșterea porcilor pe pășuni, în păduri sau la gropile de gunoi.
O altă măsură interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziții și transporturi de animale neautorizate sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor.
La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației va fi asigurat permanent controlul sanitar-veterinar și se interzice introducerea în țară a cărnii, a produselor din carne și a lactatelor de proveniență ucraineană. În punctul de trecere va fi instalat un dezinfector pentru mijloacele de transport rutier și unul pietonal.