S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Maramureșul reprezentat fest la Centenar Fest (GALERIE FOTO)
O delegație consistentă a județului Maramureș a participat la Centenar Fest, desfășurat în Centrul Etnocultural Vatra din raionul Strășeni (Republica Moldova), în 15-16 septembrie. Inițial festivalul a purtat numele de Generația Centenar și rebotezat și pe site-ul centrului, după ce noi am publicat un material pe această temă. E vorba de un festival care a reunit în mod simbolic oameni care locuiesc între vechile granițe ale României Mari, pentru a aduce un omagiu celor care au reușit, acum un secol, să împlinească Marea Unire. Manifestarea a reunit peste treizeci de mii de participanți care gândesc și simt românește – precizează un comunicat de presă al administrației județene. Ceea ce înseamnă că a fost acoperită la maximum capacitatea Centrului Vatra.
Muzica, dansul, portul, bucatele și meșteșugurile populare au făcut o bună impresie pe meleagurile basarabene. Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, Florentina și Petre Giurgi au asigurat antrenul și au invitat la hore ale unirii. La standul Maramureșului au putut fi degustate bucatele tradiționale maramureșene, dar și admirate câteva dintre cele mai importante volume dedicate Unirii României și marilor corifei maramureșeni.Mare interes au stârnit demonstrațiile de meșteșuguri populare realizate de artizanii Maria Zapca, Ileana Bizău și de Maria și Petru Codrea – discipolii regretatului Moș Pupăză.
Vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, Ștefan Mariș au participat la o emisiune a televiziunii Vocea Basarabiei.
”Am încercat să gândim un concept care să satisfacă atât utilul, cât și plăcutul. Am mai demonstrat o dată că Maramureșul este mereu la înălțime și că legăturile cu Basarabia sunt legături de suflet care durează de foarte mult timp” – a precizat Doru Dăncuș.
P.S. Pentru a evita posibile interpretări ale jocului de cuvinte din titlu, precizăm sensul folosit pentru ”fest”: adj. 1. minunat, excelent, strașnic” (Argou, 2007).