Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 2 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 4 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 6 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 8 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 8 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 9 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 9 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 10 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 10 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 11 ore în urmă
În patru decenii, ponderea vârstnicilor din Maramureș va crește cu 20%
Îmbătrânirea accelerată a populației a început să îi preocupe tot mai mult guvernanții români, care au fost avertizați din timp asupra consecințelor fenomenului demografic care afectează atât țara noastră, cât și restul Europei.
În România, în prezent sunt 111 vârstnici la 100 tineri sub 15 ani, iar în 2060 se estimează că vor fi 231 vârstnici la 100 tineri. Procesul de îmbătrânire demografică s-a intensificat la nivel teritorial, iar studiile recente au arătat că în următorii 40 de ani aproape 30% din populația țării va avea peste 65 de ani.
Cercetările efectuate de Institutul Național de Statistică au relevat că accentuarea îmbătrânirii populaţiei, însoţită de creşterea speranţei de viaţă a acesteia va determina schimbări structurale în cadrul populaţiei vârstnice prin apariţia unei noi grupe, şi anume ”cei mai vârstnici vârstnici”, reprezentând persoane de peste 80 de ani. În 2015, populaţia rezidentă de 80 de ani şi peste a reprezentat aproximativ un sfert din populaţia rezidentă vârstnică (826,1 mii persoane).
România se află în top 5 state membre UE (alături de Slovacia, Polonia, Letonia şi Slovenia) care vor cunoaşte cel mai rapid ritm de îmbătrânire a populaţiei în următoarele decenii.
De exemplu, ponderea maramureșenilor de peste 65 de ani era de 15,5% din totalul populației județului în anul 2015, dar din estimările realizate a reieșit că în anul 2060 ponderea lor va fi de 35%.
Nevoia de servicii specializate pentru bunici
Pentru această categorie de populație va fi o mare nevoie de servicii specializate, după cum i-a informat președintele Asociației ASSOC, Florian Sălăjeanu, pe reprezentanții administrației publice locale din Maramureș, prezenți în 17 septembrie, la ședința Colegiului Prefectural.
Bâtrânețea chiar ar putea veni cu haine grele, dacă nu se vor lua măsuri eficiente, mai ales că se preconizează costuri care nu vor avea acoperirea corespunzătoare de la buget. Presiunea pe bugetul de pensii și pe cel de sănătate va crește considerabil, iar consecințele sociale ale îmbătrânirii vor accentua sentimentele de inutilitate şi izolare socială ale bătrânilor, falia dintre generații urmând să crească.
Președintele ASSOC a arătat că Maramureșul trebuie să se pregătească deja pentru îngrijirea “celor mai vârstnici vârstnici”, iar ca variante a prezentat finanțările care se acordă pentru serviciile sociale dedicate acestei categorii de populație.
În prezent, cei interesați pot accesa două finanțări, una fiind prin Programul de Interes Național (PIN) 2 -”Creșterea capacității serviciilor publice de asistență socială din unele unități administrativ-teritoriale”, iar alta prin POCU, cu titlul „Bunicii comunității”. În ambele cazuri se urmărește creșterea calității serviciilor sociale destinate vârstnicilor.
PIN 2 finanțează salariile asistenților sociali pentru o perioadă de maxim 24 de luni în 1.000 de unități administrative teritoriale, iar “Bunicii” acordă sprijin dezvoltării/ furnizării de servicii/ accesului la servicii integrate (de pildă, consiliere, servicii psiho-socio-medicale, măsuri de acompaniament etc.) în concordanţă cu nevoile specifice ale persoanelor vârstnice, inclusiv prin utilizarea de soluții inovatoare în furnizarea serviciilor de bază.