Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 11 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 13 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 13 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 13 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 14 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 17 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 18 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 19 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 19 ore în urmă
Duminică, la Moisei au fost comemorați eroii-martiri (GALERIE FOTO)
Duminică, 21 octombrie 2018, la Monumentul Eroilor din Moisei a avut loc un ceremonial religios și militar, pentru cinstirea celor 29 de eroi-martiri români, împușcați în 14 octombrie 1944, de militarii maghiari aflați în retragere. Din lagărele de muncă de la Vișeu de Sus au fost aduse la Moisei, în două case de la marginea localității, 31 de persoane (24 din județul Mureș, 3 din Cluj și 4 din Maramureș). Acuzați de patriotism românesc, s-a tras asupra lor. În mod miraculos au existat doi supraviețuitori, marcați pe viață de tragedia în mijlocul căreia s-au aflat: Vasile Drăgan Ivașcu, din Vișeu de Mijloc, și clujeanul Vasile Petean. Cadavrele au fost înmormântate mult mai târziu. Comemorarea eroilor-martiri se face la Moisei în 21 octombrie, odată cu Ziua ”Sfinților Mărturisitori Ardeleni”.
Pentru cinstirea eroilor-martiri a fost ridicat un monument de piatră, realizat de sculptorul Vida Gheza. În 1979, episodul a fost imortalizat în filmul ”Ultima frontieră a morții”, regizat de Virgil Calotescu, avându-i în distribuție pe Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Rădescu, Emanoil Petruț, Mihai Mereuță, Mariana Mihuț.
În fiecare an, ei sunt cinstiți la Monumentul Eroilor din Moisei, așa cum îndemna și poetul Adrian Păunescu, în al său ”Letopiseț la Moisei”: ”Să mai citim din când în când ziare/Să mai privim din când în când la ei,/La moartea lor ce și acum ne doare/Românii împușcați de la Moisei”.