Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - 3 ore în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - 5 ore în urmă
Mâine, în Baia Mare: Ceremonial militar și religios cu ocazia împlinirii a 15 ani de SMURD - 6 ore în urmă
Spectacol de Mica Unire organizat de Școala Populară de Artă din Baia Mare - 7 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (II) - 9 ore în urmă
La Colegiul „Vasile Lucaciu” se organizează o simulare a examenului de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea - 11 ore în urmă
Retrospectiva anului 2024 la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - 11 ore în urmă
Apel umanitar: O mamă și 13 copii au nevoie de lemne, haine și alimente - 13 ore în urmă
În această duminică: Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia - 13 ore în urmă
Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Județean Baia Mare va fi dotat cu echipamente performante - 14 ore în urmă
Despre Marea Unire, la Catedrală, în prima duminică a Postului Crăciunului (GALERIE FOTO)
Duminică, 18 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
În timpul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Dr. Ioachim Tomoiagă a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului din acest an privind însemnătatea Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în cuprinsul Patriarhiei Române.
„În anul Centenarului Marii Uniri trebuie să subliniem în mod deosebit că România Mare este și o lucrare a Bisericii Ortodoxe Române, care, în toată istoria ei, a apărat unitatea de credință a românilor și, implicit, a cultivat conștiința unității de neam”, se spune în Pastorală.
„Românii – scria marele istoric Nicolae Iorga – au trăit într-o comunitate religioasă, care a avut drept consecință o comunitate culturală de cel puțin 300 de ani, și aceasta a produs, în ceea ce privește sentimentul general de unitate românească, cel mai mare efect”, se citează în Pastorală.
În încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor despre marele eveniment ce va avea loc duminica viitoare: Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului.
„La nivel naţional, Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect care subliniază în mod deosebit faptul că a fost un vis de peste 100 de ani al marilor noştri înaintaşi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. ”Inclusiv Mihai Eminescu vorbea despre un simbol al Catedralei noastre naţionale. Şi Regele Carol I a dorit să construiască şi ctitorească el personal această Catedrală, dar n-a mai avut timp”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.