Share
Delegația maramureșeană l-a cinstit cum se cuvine pe singurul erou-martir al Marii Uniri (GALERIE FOTO)

Delegația maramureșeană l-a cinstit cum se cuvine pe singurul erou-martir al Marii Uniri (GALERIE FOTO)

Entuziasm, patriotism, manifestări de mare bucurie și simpatie a stârnit delegația maramureșeană de-a lungul traseului pe care l-a parcurs spre Alba Iulia. Femei care salutau militărește, oameni care purtau steaguri sau tablouri cu oameni care au avut un cuvânt greu de spus în realizarea Marii Uniri, persoane care tocmai veneau de la cumpărături și ofereau drumeților pâinea și portocalele cumpărate pentru ei. Și ospitalitatea însoțită de dragoste pentru toți componenții delegației: ”I-așteptăm pe cai cu fân, iar pe călători cu pâine și cu sare!” – a fost refrenul acestor zile. S-a întâmplat ca maramureșenii să fie așteptați chiar și cu șampanie, precum în Turda, Dar, întotdeauna, de mulți oameni, pe care nu i-a mobilizat nimeni. I-a mobilizat doar dragostea de țară și aprecierea pentru acest demers inedit.

Ieri, delegația a parcurs traseul Unirea –Turda- Teiuș. De fapt, un arc peste timp, între singurul martir-erou al Marii Uniri, Ion Arion, și nepoata sa – după frate  -, Maria Luca. Un traseu parcurs în sens invers:  spre Teiuș de la nepoata pe care maramureșenii au vizitat-o în căminul de bătrâni din Unirea și i-au promis că vor depune o coroană de flori la statuia a bunicului. Statuia din Teiuș, acolo unde a fost ucis Ion Arion.

Remember la centenar

În 1918,  Ion Arion din satul Agriş, comuna clujeană Iara (aflată la graniţa dintre Cluj şi Alba) avea 24 de ani, dar era deja veteran de război. Luptase trei ani în primul război mondial și a venit acasă cu gradul de caporal.  La Alba Iulia agrişenii au trimis o delegaţie de 25 de oameni, iar Ion Arion a fost ales cel care să poarte steagul.  La Turda, delegația a urcat în trenul special care mergea spre Alba Iulia.  La plecarea din gara Teiuș, asupra trenului s-a tras un foc încrucișat din mai multe direcții dinspre etajul superior al gării, dar şi dintr-un tren blindat staţionat. Două gloanţe l-au nimerit pe Ion Arion, care a murit înainte ca trenul să ajungă în Alba Iulia. ”O ceată de unguri înarmaţi se furişase pe acoperişul şi în podul clădirilor din staţiune. Ioan Arion fu lovit drept în inimă. Căzu mort în braţele camarazilor. Trupul lui neînsufleţit a fost adus la Alba Iulia şi aşezat în biserica ortodoxă, de unde i s-a făcut înmormântarea luni, în 2 Decembrie” – scria Vasile Goldiș.  Pe mormântul lui din Alba Iulia scrie: „Ion Arion – din comuna Agriş Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş, în drum spre Marea Adunare ţinută în Alba Iulia la 1 decembrie 1981. Naţiunea recunoscătoare”.

Trebuie menționat că inițiativa maramureșenilor a avut ecou și a fost preluată și în Covasna, de unde au ajuns deja la Alba Iulia  100 de români din ”Covasna lui Decebal”.  Satu Mare a optat pentru 10 călăreți, ajunși și ei la Alba Iulia. Toate aceste demersuri și-au atins scopul: au atins resortul patriotic al românilor.

Extrem de bogată în relatări pe parcursul deplasării, delegația maramureșeană a intrat azi în silenzio stampa. De fapt, își trage sufletul și se recuperează intens, pentru a fi în formă maximă mâine, când vor evolua în parada oficială.

La mulți ani, România! (A. G.)

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



2 Comentarii în această postare

  1. Gherasim Cosmin

    O mica rectificare: Luca Maria nepoata dupa frate a eroului Ion Arion din Agris. Alaturi de ea morosenii au trait emotii vii care au reverberat in sufletele lor . Cinste lor pentru tot ce au facut.

    Răspunde

Lasă un comentariu