152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 5 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 6 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 9 ore în urmă
Se termină postul. Am procedat bine?
Se Mai este puțin din postul Crăciunului. De aceea reamintim câteva dintre recomandările pe care medicii nutriționiști le fac celor care adoptă o alimentație vegetariană, specifică unei alimentații de post, ce pot fi utile pe acest capăt de post.
”Oamenii trebuie să fie atenți să aibă o alimentație variată, care să cuprindă legume și fructe proaspete, cereale integrale, ulei presat la rece. Totodată, pe cât posibil, trebuie evitate alimentele procesate gen pate vegetal, lactate vegetale etc. E bine să se consume alimente preparate în casă, fără aditivi, amelioratori sau conservanți; pe scurt, alimentația trebuie să fie echilibrată, variată și proaspătă”, a arătat Eva Vincze , medic primar în specializarea diabet, nutriție, boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Lista mai cuprinde salate, linte, năut, hrișcă, fasole, ciuperci, mazăre, semințe. O greșeală frecventă întâlnită la unii dintre cei care țin post este faptul că se bazează pe consumul preponderent de făinoase, cartofi și alimente din conserve, a ținut să precizeze specialistul nutriționist. Și. desigur, trebuie să manifeste moderație când termină postul și se avântă în ”porcării”.