De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 4 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 4 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 9 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 10 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 10 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 13 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 13 ore în urmă
Noaptea Viflaiemurilor, cea mai spectaculoasă noapte de ajun din țară
În 24 decembrie, începând cu ora 22.00, la Vișeu de Sus are loc Noaptea Viflaiemurilor, un obicei păstrat de secole în Orașul dintre Râuri. Manifestarea cuprinde întâlnirea Viflaiemurilor în centrul orașului, jocul dracilor și al mascaților, colinde pe scena de pe platoul Casei de Cultură.
Viflaimul (Viflaiemul) este o formã de teatru religios, o dramã liturgicã asimilatã de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării și de întreaga zonă.
Desigur Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), dar cel de la Vișeul de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului de talisman (apotropaic). Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.
Fiecare biserică din Vișeu de Sus are (cel puțin) un Viflaiem care o reprezintă, astfel că aproximativ 400 de personaje pun stăpânire pe oraș, etalând costume frumoase sau înfricoșătoare și întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Există colinde specifice Viflaiemului, interpretate în manieră ostășească și care pot fi auzite doar în acest context.
Organizatorii – Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, împreună cu Protopopiatul Ortodox Vișeu – îi așteaptă pe oaspeți cu vin fiert și cozonaci. Iar Viflaiemurile promit să facă la Vișeu de Sus cea mai spectaculoasă noapte de ajun al Crăciunului din întreaga țară.