Share
Salvați o viață de om și de artist. Salvați-l pe Ghiță Danciu! (VIDEO)

Salvați o viață de om și de artist. Salvați-l pe Ghiță Danciu! (VIDEO)

Se spune că la români o minune ține trei zile. Și, din păcate, această zicere are o mare doză de adevăr. Cred că o explicație ține de faptul că suntem un popor umoral, ușor de impresionat, dar  numai pe termen scurt (cât al minunilor)

De pildă, presa  locală  – preluată de cea națională – a scris despre problemele de sănătate ale lui Ghiță Danciu, un muzician român – maramureșean de felul lui – pe care lumea îl cunoaște mai mult ca folkist (noțiune care aduce o brumă de  precizare, dar absolut compatibilă cu cea de muzician). Fiind de-al locului, ușor de întâlnit în ipostaze comune, firești traiului de zi cu zi, percepția lui e mai pământeană decât a celor care îl văd numai pe scenă. Lumea îl judecă la fel ca pe greierele care doar cântă și nu și-a făcut provizii pentru iarna vieții. Uitând că proviziile  – sub formă de drepturi de autor – sunt făcute, doar că o societate neașezată nu e în stare să respecte aceste drepturi. Din ce a creat ”Orizont  ’77” – grupul înființat de Ghiță Danciu – consider că există un vârf de talia melodiei ”Sanie cu zurgălăi”:  e vorba de ”Baladă fulgerată de vânt” (Valentin Moldovan, Ghiță Danciu; versuri Ioan Voicu).  O melodie care justifică  trecerea unor oameni pe acest pământ. Poate că aprecierea are o doză de subiectivism, de aceea îi avertizez de pe acum  pe eventualii comentatori  – la fel de subiectivi ca și mine – să nu combată inutil părerea mea subiectivă. Ci să aprecieze – doar pentru ei – cât de mare e procentul  de adevăr e din ea.

Dar nici măcar asta nu e miza acestui text. Miza e cu mult mai mare: viața lui Ghiță Danciu; omul  care are acum un cancer la gât, vindecabil în Austria, dar  operația costă 30.000 de euro. Poate că lumea îl percepe pe creatorul Ghiță Danciu ca pe omul care n-a avut serviciu și doar a cântat.  De fapt, a încântat și a creat, deși  – poate – creația e o chestiune destul de subtilă pentru marea masă de consumatori. Dar nu e cazul să subliniez prea apăsat că Adrian Păunescu nu-și oferea versurile oricărui trubadur. Dar lui Ghiță Danciu i le-a oferit.

Am mai scris despre  cazul său, dar nu cu suficient rezultat. În ajutorul său au sărit cu precădere tot artiștii. Atât cu donații, cât și cu participarea la concerte caritabile. Așa cum au fost cele din 28 decembrie (Baia Sprie) și 29 decembrie (Baia Mare). Dar toate eforturile au adunat doar jumătate din suma necesară: 15.000 de euro. Artiștii au promis că îi vor mai dona lui Ghiță Danciu încasările de la un concert, din fiecare calup de patru susținute. Și se vor ține de cuvânt. Sperăm că se vor ține de cuvânt și alții care i-au promis ajutor sau că măcar își vor achita datoriile față de artist.

Dincolo de toate, timpul nu mai are răbdare pentru Ghiță Danciu, ianuarie fiind termenul pe care specialiștii îl consideră încă propice pentru efectuarea operației. Ceva mai încolo, după instalarea metastazei, operația nu ar mai avea efect. Deocamdată, putem fi cei care-i mai putem dărui viață artistului Ghiță Danciu. Donațiile se pot face la  CEC Baia Mare – BABC, pe numele  Asociația Culturală Transilvania Folk CUI 30334843, IBAN RO02CECEC001946008363031 – pentru Ghiță Danciu.

Un film de box-office se intitula ” Salvați-l pe  Willy”. Și  Willy – o balenă – a fost salvată. ”Salvați-l pe Ghiță Danciu” are o miză și mai mare: Ghiță Danciu e om; și artist pe deasupra.

Ananei GAGNIUC

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu