152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Marius Pop, medicul care are – și la propriu – ac de cojocul bolii (GALERIE FOTO)
Dintotdeauna oamenii și-au dorit să găsească medicul ce are ac de cojocul bolii de care suferă. Poate și din cauza zicalei românești ”a avea ac de cojocul cuiva” , medicul băimărean Marius Pop s-a dus tocmai în China după acel ac. L-a căutat la Universitatea din Nanjing, unde s-a specializat în acupunctură. Și de unde s-a întors cu o trusă de ace de argint și cu o îndemânare de aur. Era primul acupuncturist băimărean specializat în China și printre foarte puținii din țară de la acea vreme (1991). Putea merge în capitală, unde lumea era mai puțin reticentă la un medic care te înțeapă fără să îți dea injecție și care nu-ți dădea pastile. A rămas acasă, să-i ajute pe maramureșenii lui, fiind sigur că în scurt timp le va câștiga încrederea. Când și-a fixat cabinetul în clădirea din strada Nicolae Titulescu din Baia Mare, în care funcționează și acum, la inaugurare a venit și o delegație chineză, în frunte cu ambasadorul Chinei la București. Înseamnă că a învățat foarte bine la Nanjing și că autoritățile chineze îl apreciau. De fapt, cu mulți dintre reprezentanții acestora păstrează legătura și în prezent. Am fost la acea inaugurare din 2000. Am fost și ulterior. Într-o discuție amicală am refuzat un pahar de vin, explicând că nu pot suporta vinul, pe atunci aflându-mă la limita dintre gastrită și ulcer. După anamneza de rigoare mi-a spus: ”Vii la mine și nu te las să pleci până când nu bei șpriț”. Și s-a ținut de cuvânt: în zece ședințe mi-a redat accesul la vin, redescoperind, practic, una dintre bucuriile vieții. Și, în timp ce așteptam rândul la „înțepături”, am avut prilejul să văd oameni care intrau în cabinet îndoiți la 90 ͦ și, după numărul necesar de ședințe, plecau drepți ca bradul. Evident, că l-am recomandat în stânga și-n dreapta pe Marius Pop. ”Dar acupunctură de slăbire nu are?” m-a întrebat o prietenă. Marius Pop avea. Una într-atât de eficientă, încât –după tratament, prietena a trebuit să-și refacă garderoba.
Nu trebuie să-i fac reclamă acestui om, care a repus pe picioare atâta lume, de la oameni simpli la sportivi de performanță. Poate de aceea, în momentele în care punctează o realizare, o aniversare, dr. Marius Pop preferă să împartă aceste bucurii cu cei pe care i-a tratat. Nu face superchefuri pe te miri unde. Nici nu-i permite programul strict. Așa că sărbătorește din scurt. Spre finalul programului de lucru, își sună prietenii și foști pacienți deveniți prieteni. ”Vă aștept în 30 de minute la mine”. Mai nimeni nu pune întrebări. Iar cei care pot, se conformează și vin. Cam așa a fost și cu punctarea altui eveniment din viața doctorului Marius Pop: cabinetul în care funcționează în prezent a ajuns la majorat. Adică, în octombrie 2018, cabinetul a împlinit 18 ani. Și, la telefoanele lui din scurt, lumea s-a prezentat prompt și cu drag. Paleta e largă, de la antrenori, sportivi (din toate disciplinele), arbitri, jurnaliști, prieteni; cei mai mulți trecându-i, prin ace, ca pacienți.
Dr. Marius Pop se amuză, relatând ultima lui întâlnire de la terminarea facultății, când le-a spus foștilor colegi: ”Eu m-am orientat și mi-am asigurat bătrâneți liniștite. Mi-am ales un nou șef, unul de treabă: e Andrada, fiica mea”. Ea e cea care, după specializarea de rigoare de la – ați ghicit – Nanjing, a rotunjit funcționarea cabinetului ajuns la majorat.
Mă rog, punctarea majoratului e un gest simbolic, căci dintotdeauna cei din cabinet au răspuns de faptele lor.
Ananei GAGNIUC