152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 5 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 6 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Părinții i s-au vindecat de cancer cu o alimentație sănătoasă. Acum se luptă să introducă în școli ore de educație nutrițională
Băimăreanca Oana Buciuman a ajuns tehnician nutriționist, după ce a avut de luptat cu două cancere în familie. “Cancerul de sân al mamei mele, depistat în 1997, m-a făcut să studiez tot ce s-a putut despre hrană vie și rolul naturii în vindecarea cancerului. A avut șansă și s-a vindecat. În 2009, tata a fost diagnosticat cu cancer de plămâni, iar medicii oncologi din Cluj i-au dat un prognostic de viață de două luni. Boala era mai grea, dar și eu eram mai bine pregătită să lupt cu ea. În șapte luni, tatăl meu s-a vindecat. Am trei copii și m-am gândit că alimentația sănătoasă poate fi un bun factor de prevenție a îmbolnăvirilor. Am început a schimba dieta familiei, i-am făcut pe copii să înțeleagă de ce anumite alimente sunt bune și altele ar trebui să se numească otravă lentă. I-am învățat ce trebuie să mănânce când sunt răciți, când îi doare burta sau chiar atunci când au mult de învățat” – povestește Oana Buciuman cum au decurs primele lecții de educație alimentară sănătoasă, exersate în familie. Ulterior a cunoscut alți oameni, care s-au însănătoșit și cu ajutorul alimentației adecvate.. A învățat tot mai multe despre cum se pot folosi alimentele pe post de medicamente și ce trebuie să faci ca să rămâi sănătos. Apoi a simțit nevoia să împărtășească experiența sa și cunoștințele acumulate. ”Trebuia să ajung la baza problemei, educația. Care e lutul din care începi să construiești? Copiii. Și uite-așa, cu ajutorul unor oameni care mă cunosc – educatori și părinți – am început proiectele educaționale la școală” – mărturisește tehnicianul nutriționist, atestat de Asociația Națională de Terapii Complementare.
Primii pași ai educației nutriționale în școlile băimărene
Practic e vorba de ore desfășurate cu diverse prilejuri – ”Școala Altfel”, ore de dirigenție etc. – în care elevii au învățat cum să facă diferența dintre o alimentație sănătoasă și una defectuoasă, dar și despre alți factori care le pot pune sănătatea în pericol.
“Am fost la copii din clase pregătitoare, de a II-a, a III-a, a IV-a, a VI-a, a XII-a de la diferite școli și licee: «Octavian Goga», «Nicolae Iorga»,«George Coșbuc», «Dimitrie Cantemir», «Ep. Dr. Alexandru Rusu», Școala gimnazială Recea – structura Lăpușel, Colegiul de Arte, Colegiul Tehnic «Aurel Vlaicu», Colegiul «Vasile Lucaciu» etc. Copiii nu doreau să iasă în pauză, voiau să stea să povestească, să afle cât mai multe. Lipsa de educație nutrițională este imensă, iar copiii sunt avizi de informație. Am povestit despre multe: despre zahăr, sucuri acidulate, mâncare procesată și fast-food ● despre chimicalele din mâncare și cum se pot feri de ele ● despre apă, legume și fructe, frunze verzi, germeni și vlăstari, superalimente, semințe, sâmburi și nuci ● despre fumat, alcool și lipsa de somn ● despre sport și emoții. Întrebările au curs din partea copiilor, iar mânuțele lor au preparat mâncăruri sănătoase” -povestește cu satisfacție Oana Buciuman (foto dreapta).
Un optimism sănătos în ce privește alimentația sănătoasă
”Sper că, într-o zi, în școli va exista un loc în care copiii să învețe să gătească sănătos, iar chioșcurile școlare să se transforme în mici cantine cu variante sănătoase, în care zahărul, coloranții și alte otrăvuri lente să fie doar o amintire urâtă. Căci gusturile și copiii se educă. De aceea sper ca, într-o zi, și prin munca mea, lumea va fi un loc mai bun” – e optimistă Oana Buciuman.
O puteți găsi la magazinul naturist “Lena – natura vindecă”, o afacere de familie, derulată la parterul blocului de la ”Buclă” (Baia Mare, str. Victoriei, 57).
7 Comentarii în această postare
Kati buda
As vrea sa ma intalnesc cu doamna
DirectMM
O puteți găsi la magazinul naturist “Lena – natura vindecă”, la parterul blocului de la ”Buclă” (Baia Mare, str. Victoriei, 57).
Kati buda
Mulțumesc
Felicia
Doamna are și un blog, unde împărtășeste și pentru cititori experiența sa? Sau o adresa msil unde poate fi contactata de cei din țara?
DirectMM
Scrieți-i pe facebook.
https://www.facebook.com/oana.buciuman.54
ungureanu
Se poate un nr de tel al doamnei Oana Bucium ?
DirectMM
Vă sugerăm să trimiteți mesaj privat la adresa https://www.facebook.com/oana.buciuman.54