Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 3 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 4 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 5 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 5 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 8 ore în urmă
O nouă ediție „Snow Ice Race” va avea loc la Băiuț - 8 ore în urmă
Tech-X, echipa de robotică a Colegiului „Dragoș Vodă” Sighet, locul III la competiția Maramu’ Division - 9 ore în urmă
15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 1 zi în urmă
Fărcașa, prima comună din țară care va avea bazin didactic de înot
În cursul acestui an, în Fărcașa se va demara construcția unui bazin de înot acoperit, amplasat pe strada Sportului, lângă sala de sport din localitate. Valoarea totală a proiectului este de 6.265.984 lei + TVA (aproximativ 1,3 milioane euro). Finanțarea este făcută cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) .
„Demersurile pentru construirea unui bazin de înot în comuna noastră au fost începute încă din 2009. Atunci am făcut achiziția terenului, în suprafață de aproximativ 3600 mp, urmată de o solicitare la Ministerul Dezvoltării. Un prim răspuns a fost: «Nu se aprobă construcția de bazine în localități rurale». Sigur, un asemenea răspuns direct și tranșant, te face uneori să abandonezi ideea” – își amintește primarul comunei Fărcașa, Ioan Stegeran.
”Gândindu-ne în primul rând la ce însemnă o asemenea investiție pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor si pentru confortul locuitorilor, am mers mai departe, am prezentat memorii argumentate si note de fundamentare împreună cu mai multe comune și, în cele din urmă, în urma unor discuții interministeriale, decidenții din guvern au hotărât ca asemenea proiecte să primească undă verde la finanțare în comunele mai dezvoltate din țară. Și, spre bucuria noastră, Fărcașa este prima comună din țară în care se va construi un bazin didactic de înot. Data limită de depunere a documentelor licitației este 22 februarie, după care va fi desemnat executantul” – a declarat Ioan Stegeran, consemnat discret de Mircea Paușeniuc pe facebook-ul comunei.
De asemenea, prim-edilul precizează că, după finalizarea acestui proiect, se dorește construirea celui de-al doilea bazin, în aer liber, din fonduri de la bugetul local.
“Am gândit acest bazin pentru ca să nu mai fim nevoiți să ducem copiii de la școală să învețe înotul în Baia Mare si ca un mijloc de agrement pentru toți locuitorii comunei. Bazinul acoperit de înot va avea lungimea de 25 m şi lăţimea de 12,5 m, fiind compus din cinci culoare, adâncimea apei fiind variabilă, de la 1,20 m până la 1,80 m în zona de block-start. Bazinul va avea vestiare, grupuri sanitare, duşuri, saună, staţie de tratare şi pompare apă, centrală termică, staţie filtrare apă, punct de prim ajutor, oficii și o parcare. Din fonduri de la bugetul local intenționăm ca, după finalizarea construcției bazinului, să mai construim încă unul în aer liber, care să fie folosit în perioada de vară” – e optimist Ioan Stegeran.
E posibil ca unii să spună că nu bazinele de înot sunt o prioritate, deși – oricum – sunt mai utile decât terenurile de fotbal în pantă. Sau poate doar unii o iau puțin înaintea vremurilor și necazurilor și modelează comune după tipicul celor pe care le-au văzut în occident, în care un bazin de înot nu e un lux, ci poate doar ceva util și sănătos. Important nu e doar faptul că niște bani vin în Fărcașa de Maramureș și nu în alt colț de țară. Mai e vorba de o palmă dată municipalității băimărene, care are un ștrand, dar nu e funcțional. În schimb, primăria Fărcașa nu are ștrand, dar va avea unul (mă refer la bazinul din aer liber- e drept, mititel), dar funcțional – înaintea municipiului reședință de județ. Deși, la o asemenea perspectivă, mă gândesc că se va ambiționa conducerea primăriei băimărene și pe problema ștrandului municipal. Căci e de râsul curcilor să-ți dea lecții o primărie de comună, aflată cu încasările la foarte mare distanță de cele ale unui municipiu reședință de județ. Dacă nu cumva totul se joacă la capitolul denumit, generic, ”gospodar”.
3 Comentarii în această postare
marius
Din pacate pentru judet,doar administratia locala Farcasa si cea din Tautii Magheraus se pot lauda cu realizari.Dumbravita s-a trezit cu investitorul si in rest nu prea face mare lucru,iar celalalte localitati maramuresene sunt jalnice.Baia Mare nici nu mai conteaza,e la nivel de Ulmeni,Somcuta Mare,Cavnic,Tg.Lapus,etc,dar cu mai multi locuitori,iar Maramuresul Istoric e tratat de parca ar fi in Ucraina.Suntem cel mai amarat judet din NV Romaniei,fara vreun Parc Industrial,cu cele mai mici salarii din tara,dar premianti la migratie.Autoritatile au aparat putinii industriasi din zona,care au platit si platesc prost,astfel incat in ultima vreme nici aia nu mai gasesc muncitori dispusi sa faca naveta la salariul minim.E nevoie de noi administratii,locale si judetene,cu alte viziuni,capabile sa revigoreze judetul prin atragerea de investitii in industrie,singurul mod prin care se poate iesii din criza.Avem modelul clujean,parcuri industriale,IT,universitati,spitale,singurul model capabil sa revina la viata aceasta parte a tarii.
Comuna Fărcasa Maramures (Facebook)
M-am tot uitat și n-am văzut nicăieri specificată „sursa” articolului. Măcar atât!
DirectMM
S-a rezolvat, pentru că ne cunoaștem. Altfel, aș fi scris cinstit că sursa este materialul din 2mnews, ce a generat – prompt, la nici o zi – eschiva de pe facebook-ul comunei, domnule Mircea Paușeniuc. Dar mă așteptam să știți – măcar atât – că, indiferent că una – sau mai multe persoane fizice – se ocupă de fb unui UAT, pagina tot publică rămâne, fără drepturi de autor.