Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Românii – printre fruntașii Europei la credința în Dumnezeu
Un studiu realizat de Pew Research Center din Washington DC – în perioada 2015-2017 pe un grup de aproape 56.000 de europeni (de minim 18 ani) din 34 de țări din Europa – a relevat faptul că mai puțini vest-europeni își declară credința într-un Dumnezeu creștin, în comparație cu populația din Europa Centrală și de Est (ECE).
Armenia (79%) și Georgia (72%) sunt în fruntea listei țărilor ai căror adulți afirmă că în mod absolut sigur cred în Dumnezeu, în prima parte a listei aflându-se și România (64%), urmată de Grecia (59%) și Croația (57%). La polul opus se situează Franța (11%), Elveția (11%) și Germania (10%).
În toate țările vest-europene mai puțin de două treimi dintre adulți cred în Dumnezeu, iar în Olanda, Belgia și Suedia – mai puțin de jumătate. Cei mai mulți adulți occidentali au afirmat că s-au „îndepărtat gradual de religie”, deși au fost și mulți care au declarat că s-au separat de religie din cauza poziției bisericii în chestiuni sociale, cum ar fi homosexualitatea și avortul.
La nivel continental, majoritatea europenilor afirmă că religia și statul trebuie să rămână separate, cu precădere în Vest. La noi, 46% dintre români au declarat că guvernul ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.
Studiul arată și că minim jumătate dintre adulții din Grecia, Bosnia, Armenia, Georgia și România consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, comparativ cu aproximativ numai 10% în Franța, Germania și Regatul Unit.
Țările în care cei mai mulți cetățeni au recunoscut deschis că nu cred în Dumnezeu sunt Cehia (66%), Suedia (60%), Belgia (54%) și Olanda (53%).