Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 3 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Buget, deci exist: ajung banii pentru toate primăriile, mai puțin pentru cea din Cavnic!
Înainte de 1989, URSS publica la greu traduceri de cărți apărute în străinătate pentru care nu se obținuseră drepturile de autor. Într-atât de răspândit era acest fenomen, încât editurile din Franța – cel puțin – făceau următoarea precizare pe cărți: ”Toate drepturile sunt rezervate editurii X. Acest lucru e valabil, bineînțeles, și pentru URSS”. Ca să fie clar că nu există nicio excepție.
O situația răsturnată – adică o chestiune care e valabilă pentru toți, cu excepția unuia, o găsim în prezent în Maramureșul de după votarea bugetului.
”Sumele pe care Consiliul Județean le are la dispoziție sunt mai mult decât suficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcționare a primăriilor din Maramureș” – a dat asigurări prin comunicat oficial președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, aducând drept argument faptul că ”nicio unitate administrativ-teritorială nu va avea buget mai mic decât în anul 2018”. Un argument necesar, dar nu suficient, din moment ce și anul trecut, la destule UAT-uri, s-a completat bugetul inițial cu alocări ulterioare, pentru ca primăriile să poată funcționa până la sfârșitul anului. ”Guvernul României alocă toți banii necesari prin Legea Bugetului pentru asistență socială” – a mai dat o veste liniștitoare președintele CJ Maramureș. Și aici apare situația răsturnată de care vorbeam. Aceste afirmații sunt valabile pentru toate UAT-urile dar, bineînțeles, nu și pentru Cavnic.
Excepția care întărește regula (paradoxal, și pe primar!)
”În ceea ce privește cazul singular de la Cavnic, unde primarul Vladimir Petruț susține că nu poate asigura funcționarea unității medicale din localitate, de doi ani de zile îl rugăm insistent să transfere spitalul în subordinea CJ Maramureș, pentru a-l aduce la nivelul de performanță al spitalelor din Baia Mare” – explică Zetea excepția pe care o face cu colegul său de partid. Aici ori e vorba de o naivitate ori de abuz în serviciu. E o naivitate să creadă că – dacă Petruț nu i-a dat spitalul (vezi foto sus), în urmă cu doi ani, când cei doi nu se contrau, ba chiar se lăudau unul pe altul – i-l va da acum. Sau e un pic de abuz în serviciu (cu iz de șantaj). Ceva de genul: bani sunt, dar nu ți-i dau ție. Îmi dai spitalul și bag eu câți bani vreau și pun eu acolo pe cine vreau. Un fel de adaptare a principiului filozofic al lui Descartes (”cuget, deci exist”) la principiul politico-administrativ ”buget” (am), deci exist”.
Doar primarul Cavnic-ului are de câștigat din disputa cu șeful administrației județene, fiindcă apare ca fiind omul din partid care își permite să aibă opinii și poziții și – cum-necum – se detașează de acei yes-mani anonimi ce bântuie prin preajma unui lider vremelnic.