Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Tot mai multe pagube produse de mistreți
La solicitarea cetățenilor afectați de pagubele produse de mistreți, prefectul Vasile Moldovan a convocat o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor instituții, precum și ai cetățenilor.
”În ultimii doi ani am efectuat mai multe demersuri prin care am discutat inclusiv cu primarii despre posibilitatea acordării de despăgubiri, având în vedere că procedura este complicată. Am convocat această întâlnire de lucru pentru a identifica soluții și propune modificarea legislației în vederea stabilirii unei proceduri simplificate pentru despăgubirea cetățenilor cărora le-au fost distruse culturile”, a spus prefectul.
Problema majoră o reprezintă pagubele produse de mistreți la culturile de porumb. Din această cauză multe terenuri au rămas nelucrate. În Baia Sprie mistreții au distrus inclusiv zona viticolă. Reprezentanții autorităților, dar și cetățenii au propus următoarele:
- modificarea de urgență a legii vânătorii;
- o estimare a numărului de mistreți și demersuri pentru majorarea cotei de vânătoare a porcilor mistreți;
- îngrădiri cu garduri electrice a perimetrelor;
- redimensionarea fondurilor de vânătoare pentru a nu include în perimetru zone agricole;
- demersuri legislative la nivel central;
- realizarea unei proceduri de acordare a despăgubirilor.
Prefectul Vasile Moldovan a declarat că va fi constituit un colectiv tehnic de lucru din reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor publice cu atribuții în acordarea de despăgubiri, juriști și reprezentanți ai proprietarilor fondurilor de vânătoare și administratori de fonduri cinegetice (Direcția Silvică Maramureș și AJVPS), reprezentanți ai asociațiilor/cetățenilor care vor propune atât proceduri de prevenție, respectiv de acordare a despăgubirilor, cât și de modificare a legislației în domeniu.