Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 1 oră în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 2 ore în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 3 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 3 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 6 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 16 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 16 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 17 ore în urmă
Berința își face un portofoliu al valorilor locale, printr-un proiect inițiat de Patriarhia Română
Biserica Ortodoxă Berința cu hramul ”Pogorârea Sfântului Duh”, în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Vasile Gheție” și cu Primăria comunei Copalnic-Mănăștur demarează proiectul educațional inițiat de Patriarhia Română ”Anul omagial al Satului românesc”.
Proiectul este inițiat de Patriarhia Română, iar la nivelul comunei se derulează sub genericul spuselor eminesciene: ”Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ: Dumnezeu e în inima noastră. Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic – având totul”. Prin acest proiect se urmărește prezentarea contribuției preotului, a elevilor, a profesorilor, a părinților și a întregii comunități la redescoperirea valorilor păstrate și promovate de satul românesc de-a lungul timpului.
În acest demers s-au implicat preotul paroh Viorel Nechita, împreună cu consilierul Ioan Orzac, cu primarul comunei Vasile Mihalca, dar și cu cadrele didactice Lucia Florean, Mihaela Dumitran, Olivia Coțofan, Anca Bărbos și Maricela Ungur.
Prin activitățile pe care le derulează, – care țin de credință, dar și de creația literară și artistică – proiectul este o coagulare a tot ceea ce are Berința remarcabil din punct de vedere al personalităților, al tradiției și valorilor, din trecut până în prezent.
Toate acestea se vor concretiza într-un portofoliu și o prezentare Power Point, care vor trebui finalizate până la mijlocul lunii martie. Ele vor reprezenta cartea de vizită a satului, cunoscut ca fiind spațiul de unde au plecat spre lume doi academicieni – doctorul Vasile Gheție și scriitorul Augustin Buzura -, dar și alți distinși intelectuali. De asemenea, în Berința a existat de-a lungul timpului o intensă activitate culturală și artistică.
Dana G. BUZURA