Înot: Opt medalii obținute de sportivii C.S.M. Baia Mare la Campionatul regional de cadeți 12-13 ani - 2 ore în urmă
Festivalul Răstăuțelor are loc la Muzeul Satului din Baia Mare în 24 mai - 2 ore în urmă
„Redescoperă Maramureșul” – infotripul care transformă județul în Capitala Turismului Românesc - 3 ore în urmă
Netanyahu și Orban sfidează justiția globală - 3 ore în urmă
Accident în lanț pe DJ 187, în Repedea - 3 ore în urmă
Omor sau accident? Un cioban mort la stână ridică semne de întrebare - 4 ore în urmă
Nichita Stănescu, la ceas aniversar - 4 ore în urmă
Etapă bună pentru echipele maramureșene din L3, care ocupă locul 1 și în play-off, și în play-out - 7 ore în urmă
EHF European Cup: O înfrângere și o calificare ratată pentru Minaur - 8 ore în urmă
În 2 aprilie: Gemenele folclorului maramureșean – Suzana și Daciana Vlad – susțin în Baia Mare un concert de pricesne - 15 ore în urmă
Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)
La 12 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019 Sibiul e Regiune Europeană Gastronomică. Statut care presupune o sumedenie de acțiuni cu profil gastronomic ce urmăresc cu predilecție promovarea bucătăriei românești. În urmă cu o săptămână (22-24 februarie) la Sibiu a avut loc festivalul –concurs ”Gusturile iernii. Imensa expoziție culinară a fost asezonată cu concursuri gastronomice, axate pe trei secțiuni: brânză, carne și slănină și cârnați. Concursul de cârnați a fost unul de preparare la fața locului, cu participarea a 10 echipe.
Maramureșeanul Vasile Hotca, un master-chef axat pe produse tradiționale, a participat la acest eveniment, răspunzând invitației subprefectului de Sibiu. Și s-a întors de acolo cu o cupă și trei medalii de aur la individual, la care se adaugă cupa și medalia pe care a obținut-o cu echipa în care a concurat la prepararea cârnaților (la secțiunea brânză nu a participat).
Cupa și medalia de aur a primit-o pentru salamul său e casă. Celelalte medalii de aur le-a obținut pentru slănină și pentru pasta de jumări. Deși venise doar ca expozant, până la urmă a participat și la competiția cârnaților. Echipa lui și-a adjudecat cupa și medalia de aur la prepararea cârnaților, cu trei variante propuse: cârnați tradiționali, cârnați cu cimbru și noutatea propusă de maramureșean, cârnați cu ”Fetească Neagră”. Desigur noutatea nu consta doar în faptul că vinul era în – și nu lângă – cârnați, ci și gustul deosebit al acestora, care a cucerit juriul.
Delegația maramureșeană participantă la acest eveniment a fost alcătuită din Vasile Hotca, două geamantane burdușite de instrumentar de bucătărie și o mașină plină cu produse tradiționale.
Ei bine, această delegație atât de restrânsă a reprezentat Maramureșul cu mai mult succes decât o fac, uneori, delegațiile oficiale ample. Pe două cupe și patru diplome scrie numele Maramureșului, iar în Regiunea Europeană Gastronomică s-a vorbit de – și s-a gustat din – Maramureș. Dar despre preocupările lui Vasile Hotca pentru mâncarea tradițională din Maramureș, despre pasiunea sa pentru bucătărie și succesele înregistrate sunt multe de spus. Așa că vom reveni (A. G.)