Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Liturghia Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea Rohia (GALERIE FOTO)
Joi, 14 martie, a patra zi a Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Canonul cel Mare şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea Rohia.
Este o tradiţie de peste 25 de ani de când în fiecare prima joi din Postul Mare Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin oficiază slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite la Mănăstirea Rohia, ocazie cu care mănăstirea se umple de credincioşi din toată Ţara Lăpuşului.
„Ţara Lăpuşului, şi am analizat recent acest lucru, datorită Mănăstirii Rohia, care este o vatră duhovnicească, un loc ales de Dumnezeu şi un munte sfânt, este ţinutul şi pământul pocăinţei. Rohia este unică, iar Ţara Lăpuşului este pământul pocăinţei. Aici se simte că am intrat în post. Nu se simte aşa în altă parte. Aici se simte. Şi îmbrăcămintea, şi felul oamenilor de a fi, şi vorba lor, şi faptul că merg mai des la biserică. Cum facem noi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite este o tradinţie veche de multe secole. Pocăinţa cum se face aici este ca la Scriptură. Ca la canon”, a spus Episcopul Iustin.
De altfel, oficierea slijbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul cu stilul de cântare care se practică aici s-a săvârşit prima dată în zonă la Mănăstirea Rohia, pe vremea stăreţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, când la Rohia veneau studenţi teologi de la Chişinău sau preoţi care au absolvit Facultatea de Teologie din Chişinău. Cu timpul, acest stil de cântare a fost practicat nu numai la Rohia, ci şi în alte parohii, iar acum se practică şi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, exact cu aceeaşi cântare, de unde a fost preluat de cvasitotalitatea parohiilor din Eparhie.