Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 7 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 10 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Catedrala Episcopală s-a dovedit a fi neîncăpătoare de Duminica Ortodoxiei (GALERIE FOTO)
Duminică, 17 martie, Duminica Ortodoxiei, peste 2.000 de credincioşi s-au rugat în Catedrala Episcopală, iar cei ce nu au mai putut intra înăuntru au ascultat Sfânta Liturghie pe scări şi din curtea interioară. În faţa Catedralei, studenţii şi elevii din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană (ATOCEM) i-au întâmpinat pe Ierarhii purtând 12 icoane.
Ortodoxia este «sarea pământului» (Matei 5, 13), plinătatea adevărului şi integritatea vieții omului, dreaptă credință și dreaptă viețuire – a spus în cuvântul său pastoral PS Părinte Timotei Sătmăreanul. Apoi, Arhierul –Vicar a reamintit originea și semnificația primei duminici din Postul Mare, sărbătoare care în spatele ei lupta dogmatică şi duhovnicească de peste un secol (726-843) a cinstitorilor sfintelor icoane cu cei care le denigrau şi le dispreţuiau, numiți iconoclaști.
După o întrunire teologică despre cinstirea icoanelor, la 11 martie 1843, în prima duminică a Postului Mare, împărăteasa Teodora și de curând alesul patriarh al Constantinopolului, Metodie (843-847), susținuți de poporul ortodox, au mers împreună în procesiune triumfală de la Biserica Vlaherne la Catedrala Sfânta Sofia, proclamând, în mod oficial şi definitiv, cultul Sfintelor Icoane.
Astfel, începând cu anul 843, prima Duminică din Postul Mare a devenit pentru întreaga Biserică Ortodoxă ziua de amintire a victoriei credinţei ortodoxe asupra tuturor ereziilor.