Share
Secția de rugby a CSȘ 2 CNE Baia Mare – rezervor de tinere talente

Secția de rugby a CSȘ 2 CNE Baia Mare – rezervor de tinere talente

În ciuda faptului că rugby-ul românesc este într-o continuă descreștere, atât din punct de vedere al rezultatelor la nivel de națională, cât și din cel al calității competițiilor interne, totuși la nivel de sport juvenil se mai fac eforturi în încercarea de a revitaliza acest sport încă destul de popular la noi.

Actuali și posibil viitori campioni naționali la U18 și U19

Baia Mare, oraș cu tradiție în rugby, mai are câteva cluburi care cresc sportivi în această disciplină pe toate palierele de vârstă de la copii la juniori. Unul dintre ele este Clubul Sportiv Școlar nr. 2, care momentan este și Centru Național de Excelență și care acoperă segmentul de vârstă de la Under 15 până la Under 19, însă numai din doi în doi ani (U15, U17, U19). Momentan, CSȘ 2 CNE Baia Mare are legitimați, la cele 3 categorii de vârstă, un număr de 68 de sportivi. Dintre aceștia, vârful de lance îl reprezintă grupa U19, cea care anul trecut a dobândit titlul de campioană națională la U18 (foto sus), anul acesta întreaga echipă trecând la categoria de vârstă superioară, chiar dacă unii dintre componenții ei încă au sub 18 ani.

Antrenorul Răzvan Popovici susține că și sezonul acesta echipa are șanse reale la obținerea titlului. Campionatul însă este unul destul de modest, cu numai 4 echipe înscrise la start, dintre care doar două contează cu adevărat, cea din Baia Mare și cea a Colegiului Tehnic ”Dinicu Golescu” din București. Competiția se desfășoară în sistem dublu tur-retur, astfel încât să fie suficiente meciuri de-a lungul sezonului. Această categorie de vârstă este practic ultima înainte ca sportivii să termine liceul, în consecință tinerii rugbiști sunt de pe acum curtați de echipele de seniori din întreaga țară. Conform lui Răzvan Popovici, aproximativ jumătate dintre aceștia au deja oferte și vor juca de anul viitor în Super Liga de Rugby. Aprecierea de care se bucură elevii lui Popovici este certificată de faptul că 6 dintre ei fac parte din lotul național U20, iar dintre aceștia Paul Popoaia (foto stânga, împreună cu antrenorul Răzvan Popovici) are chiar și selecții la lotul lărgit de seniori. De altfel, în 2018 Popoaia a fost desemnat cel mai bun junior român, alături de Răzvan Popovici, care a fost ales cel mai bun antrenor de juniori. La acestă categorie de vârstă CSȘ 2 CNE este campioană națională și la rugby în 7.

Clubul a crescut jucători care au ajuns la echipe de top

Politica CSȘ 2 CNE este aceea de a selecta cei mai buni sportivi, formând grupe pe care le crește de la 13-14 ani până la terminarea junioratului. Astfel, momentan sub culorile CSȘ 2 CNE mai activează și echipele de U15 și U17. La U15 competiția are mai multe echipe participante, existând un campionat regional, din care apoi cele mai bune 8 grupări din țară se califică la un turneu final. Pe măsură ce se înaintează în vârstă, scade din păcate numărul participanților, astfel că la U17 campionatul are doar 7 eghipe și se joacă în sistem tur-retur plus fază de play-off și play-out, momentan băimărenii, înainte de retur, aflându-se pe locul 4. Și la aceste categorii de vârstă CSȘ 2 CNE dă un număr semnificativ de componenți în loturile naționale, mai exact 6 la U17 și 10 la U15.

Finațarea echipelor este asigurată din două surse, atât de la Ministerul Educației Naționale, cât și de la Federația Română de Rugby, ceea ce le permite sportivilor să participe la toate competițiile, să efectueze anual două cantonamente și să beneficieze de cazare și masă în cadrul complexului deținut de CSȘ 2.

CSȘ 2 Baia Mare a obținut, de-a lungul timpului, 14 medalii de aur, 2 de argint și 2 de bronz  și a crescut rugbiști care au ajuns să joace în echipe importante din țară și din străinătate, dar și în echipa națională. Printre aceștia se numără Alin Coste (Franța), Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), Alin Sârbe (Franța), Constantin Pristaviță (CSM Știința), Florin Bârdașu (CSM București), Florian Rusu (CSM Știința), Marius Pocriș (CSM București), Alexandru Bucur (CSM Știința), Iulian Hartic (CSM București), Vlăduț Bocăneț (U Cluj), Andrei Mihalachi (U Cluj), Virgil Ghenea (Franța) sau Laurențiu Nica (U Cluj).

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Tunaru Nicolae

    Tot respectul pentru magicianul antrenor Razvan Popovici caracter unic si de nedepasit .Succesul si l-a facut singur prin respect si munca.Mai rar asemenea oameni in sportul romanesc .Generatii de rugbysti vor aplauda aceste rezultate .Felicitari pentru aceste rezultate dar nu in ultimul rand alaturi de dl Talos .Va admir si va apreciez calitatile .Cu respect Nicu Tunaru.

    Răspunde

Lasă un comentariu