Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 26 minute în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 33 minute în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 13 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 14 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 14 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 14 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - în urmă
Buni de plată: 0,5 lei – garanția pentru fiecare ambalaj reutilizabil cumpărat din comerț
Potrivit angajamentelor luate în faţa Comisiei Europene, România trebuie să întreprindă toate măsurile necesare implementării unor instrumente economice, care să modernizeze gestionarea deşeurilor din România şi să ajute la implementarea legislaţiei europene în domeniu. Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plăteşte pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” şi „taxa la depozitare”.
Pentru a le pune în aplicare pe primele două – „plăteşte pentru cât arunci” şi „răspunderea extinsă a producătorului” – a fost necesară modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, astfel încât să fie stabilite clar responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor implicaţi.
Așa a apărut OUG nr. 74/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018. Conform acesteia, de la 31.03.2019, românii vor trebui să plătească o garanţie de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj reutilizabil folosit pentru produse destinate consumului populaţiei (de regulă, borcane și sticle cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri) . Această garanţie va putea fi recuperată de la operatorul economic în baza bonului fiscal şi a ambalajului, care trebuie să fie returnat nedeteriorat, în starea sa iniţială. . Ambalajele pot fi date și la schimb, la achiziţia altor produse ambalate în ambalaje reutilizabile. Oricum, se întrevede perspectiva în care vom merge la magazine cu sacul de ambalaje, dacă nu vrem să plătim pe produs cu 0,5 lei mai mult.
Operatorii economici care introduc pe piaţă naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi:
- să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma ”ambalaj reutilizabil”;
- să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, o rată de returnare de minim 80%.
Firmele care nu marchează produsele cu sintagma „ambalaj reutilizabil” riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei. Iar dacă nu ating ținta de returnare de 80%, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.