Familia din Cicârlău afectată de incendiu va beneficia de sprijinul Episcopiei pentru refacerea casei - 13 minute în urmă
Lecții de unitate și tradiție la Muzeul Satului din Baia Mare - 57 minute în urmă
Metamorfoza Senatului României: Între huiduieli, restructurări și ironii amare - 10 ore în urmă
Zborul, un vis mai aproape de realitate; Campania Aeroclubului „Alexandru Papană” din Baia Mare - 12 ore în urmă
Oana Larisa Pop de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiul I la Concursul Național de Interpretare Vocală „Magia Cântecului” - 14 ore în urmă
„Leul de la Șișești”: Vasile Lucaciu, apărător al drepturilor românilor ardeleni - 15 ore în urmă
Piața Libertății va fi închisă temporar - 16 ore în urmă
Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 17 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 18 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - în urmă
Pestă porcină africană confirmată la un mistreț găsit mort în zona Bistra
Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, după analizele Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală din București, la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Bistra-Petrova. În consecință, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit azi în ședință extraordinară, spre a lua măsurile necesare.
”S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață ce include trei fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Rona de Sus, Rona de Jos, Coștiui, Lunca la Tisa, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Valea Vișeului. Zona tampon are o suprafață de 5 km – include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Tisa, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasă, Lazu Baciului, Vadu Izei, Valea Stejarului, Oncești, Nănești, Bârsana, Petrova, Crasna Vișeului și Bistra. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a arătat prefectul Vasile Moldovan.
Directorul adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porci domestici în județ, dar că boala este extrem de contagioasă. Este al optulea caz de pestă porcină africană confirmată la mistreț în Maramureș.
Printre măsurile care vor fi aplicate se numără: inventarierea porcilor din gospodăriile din zona infectată; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor să se facă numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș; realizarea dezinfecției. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.
Foto: arhivă