Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 4 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Elevi din Cavnic la practică în restaurante din Lisabona (GALERIE FOTO)
Prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ “Educație și formare profesională pentru turism de calitate în Maramureș și UE!”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1, a avut loc în perioada 18 martie – 4 aprilie.
Grupul care a plecat în străinătate a fost format din 14 elevi de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, specializarea tehnician în gastronomie. Elevii și-au desfășurat stagiul de pregătire practică la restaurante din Lisabona (Café Imperio, Espaco Espelho D’Agua, Sabor Mineiro, Portugalia Almirante Reis, Portugalia Cais do Sodre), iar activitățile la care au participat au inclus pregătirea preparatelor (inclusiv tradiționale), realizarea mise-en-place-ului (procesul de pregătire a mesei înainte de servirea invitaților), preluarea comenzilor, servirea clienților, debarasarea meselor.
În ceea ce privește programul cultural, acesta a constat în vizite la cele mai importante obiective de interes din Lisabona și din împrejurimi – Sintra, Chinta de Raghelaieira, Belem (cu Turnul Belem și Monumentul descoperirilor), Fatima, Obidos, stadionul Benfica.
Această deplasare a fost una benefică pentru elevi.
„Pentru mine a fost o experiență de neuitat pe care aș repeta-o de câte ori aș avea ocazia. A fost o perioadă foarte frumoasă de trei săptămâni, care au zburat de parcă ar fi fost doar trei zile. Mi-a plăcut foarte mult atât modul lor de a lucra în bucătărie, cât și tehnica de servire și comportamentul ospătarilor din restaurant. M-au încântat locurile vizitate și mai ales oamenii – ne-au primit cu multă căldură și au fost sufletiști și înțelegători. În timpul stagiului am lucrat la Restaurantul Espaco Espelho D’agua, situat în Belem, pe marginea fluviului Tajo. Am fost ospătar două săptămâni, având oportunitatea de a interacționa cu clienții, și o săptămână am lucrat în bucătărie, unde am avut ocazia să ajut la prepararea mâncărurilor tradiționale. Acest stagiu în Portugalia mi-a oferit șansa de a-mi îmbogăți cunoștințele într-un mod practic”, a declarat eleva Julianna Colompar.
„Întotdeauna mi-a plăcut sa ies din zona mea de confort și să experimentez lucruri noi, iar acest proiect exact asta a făcut – m-a scos din rutina mea zilnică și mi-a creat cele mai frumoase amintiri din adolescență. În aceste trei săptămâni am reușit să acumulez multe cunoștințe noi, să văd un alt stil de viață și să cunosc o cultură diferită. Am încercat să trăiesc la maxim fiecare moment petrecut în Portugalia, alături de colegii mei, să memorez fiecare lucru văzut, pentru că în final doar amintirile rămân. De asemenea, mi-a plăcut restaurantul unde mi-am făcut stagiul. Tot personalul a fost foarte amabil și m-am atașat de toți, iar acest lucru s-a văzut la despărțire, care a fost una grea. Clienții au fost foarte înțelegători în legătură cu faptul că eram doar stagiar și mai făceam greșeli. Acum, după această perioadă de practică, consider că îmi va fi ușor să mă angajez ca ospătar pe parcursul verii”, spune și Abigail Daubner, o altă elevă din Cavnic.