Copiii, alături de părinți, au descoperit meșteșugul încondeierii ouălor la Muzeul Satului din Baia Mare - 2 ore în urmă
În a doua zi de Paști sunteți invitați la Cufoaia, pentru a participa la un obicei străbun – „Căruțul din Cufoaia” - 2 ore în urmă
”Zimbrii” – patru meciuri, patru victorii în campionat - 2 ore în urmă
Lucrările la dispensarul medical din Borșa se aproape de final - 2 ore în urmă
Eggventure: Peste 200 de copii au participat la o super aventură cu obstacole și vânătoare de ouă - 3 ore în urmă
Vizită importantă a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în Baia Mare - 3 ore în urmă
A plecat dintre noi Julieta Szönyi, Adnana din ”Toate pânzele sus” - 4 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Paștele nu e doar o sărbătoare spirituală. Este o oportunitate terapeutică. Este poate singurul moment al anului în care liniștea exterioară poate deschide o fereastră spre liniștea interioară” - 4 ore în urmă
„Joc în sat” organizat la Rogoz în a doua zi de Paști - 4 ore în urmă
„Balul coșercilor”, ediția a III-a, se organizează la Coaș în a doua zi de Paști - 6 ore în urmă
Câştigătorii Concursului Catehetic „Hristos, sufletul satului meu” (GALERIE FOTO)
Anul 2019 a fost declarat de Patriarhia Ortodoxă Română „Anul omagial al satului românesc (al preoților, al învățătorilor și al primarilor gospodari)”. Perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019 a fost dedicată Concursului Național Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”.
În Episcopia Maramureșului și Sătmarului, din cele opt protopopiate s-au înscris 87 de grupuri de cateheză parohială, cu implicarea a 1.235 de copii, 85 preoți și 73 de profesori.
“În 2 aprilie, la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare a avut loc etapa de evaluare pe protopopiate, prilej cu care s-au reunit cele opt comisii de la nivelul protopopiatelor, fiecare comisie fiind compusă din coordonatorul pentru catehizare de la nivelul protopopiatului, un profesor de limba și literatura română, un profesor de religie și un profesor de educație plastică. Conform tragerii la sorți, fiecare comisie a corectat lucrările aferente unui protopopiat. Proiectele situate pe primele trei locurile s-au calificat pentru etapa eparhială. În 9 mai, la Centrul Eparhial a avut loc etapa de evaluare eparhială a celor 24 de portofolii. Comisia a fost compusă din arhid. Vlad Verdeș – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, pr. Bogdan Miclăuș – iconar, prof. Camelia Morar – profesor de limba și literatura română, prof. Cecilia Bozga – etnolog. În urma evaluării au fost desemnate echipele situate pe primele trei locuri în fiecare din cele două județe ale eparhiei, Maramureș și Satu Mare” – a explicat arhid. Vlad Verdeș.
Duminică, 12 mai, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc premierea echipelor câștigătoare, premiile fiind înmânate de PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
În județul Maramureș, premiul I a fost câștigat de echipa de cateheză a Parohiei Remecioara (pr. Ioan Krauciuc) – protopopiatul Chioar, cu proiectul ”Tinerii de astăzi, sufletul României de mâine, iar în județul Satu Mare, echipa de cateheză a Parohiei Mesteacăn (pr. Viorel Grec), cu proiectul ”Construiește românește”.
Reprezentanții celor două echipe clasate pe locul 1 vor fi prezenți marți, 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București, cu ocazia hramului istoric, pentru a fi premiați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisercii Ortodoxe Române.
Iată și podiumurile evaluării eparhiale: