Copiii, alături de părinți, au descoperit meșteșugul încondeierii ouălor la Muzeul Satului din Baia Mare - 1 oră în urmă
În a doua zi de Paști sunteți invitați la Cufoaia, pentru a participa la un obicei străbun – „Căruțul din Cufoaia” - 1 oră în urmă
”Zimbrii” – patru meciuri, patru victorii în campionat - 1 oră în urmă
Lucrările la dispensarul medical din Borșa se aproape de final - 2 ore în urmă
Eggventure: Peste 200 de copii au participat la o super aventură cu obstacole și vânătoare de ouă - 2 ore în urmă
Vizită importantă a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în Baia Mare - 2 ore în urmă
A plecat dintre noi Julieta Szönyi, Adnana din ”Toate pânzele sus” - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Paștele nu e doar o sărbătoare spirituală. Este o oportunitate terapeutică. Este poate singurul moment al anului în care liniștea exterioară poate deschide o fereastră spre liniștea interioară” - 3 ore în urmă
„Joc în sat” organizat la Rogoz în a doua zi de Paști - 4 ore în urmă
„Balul coșercilor”, ediția a III-a, se organizează la Coaș în a doua zi de Paști - 5 ore în urmă
Conferință preoțească la Mănăstirea Bârsana (GALERIE FOTO)
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, a prezidat joi, 16 mai, conferința preoțească de primăvară, care a avut loc la Mănăstirea Bârsana, la care au participat peste 150 de preoți din protopopiatele Sighet şi Vişeu.
Aflându-ne în Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor şi primarilor gospodari), conferința s-a încadrat în spectrul tematic al satului românesc şi a purtat titlul: „Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinței, vieții, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiționale ale Maramureșului şi Sătmarului”. Conferința a fost susținută de Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar.
Alcătuită în așa fel, pe capitole, încât să cuprindă paleta de probleme cu care se confruntă satul românesc contemporan, conferința a abordat aspecte delicate din lumea rurală, cărora li se acordă mai puțină atenție din partea factorilor decizionali administrativi.
Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă a vorbit și despre migrație: „Migrația masivă a tinerilor de la sate la orașe şi, în special, în Occident, lăsând în urmă bătrânii şi, în unele cazuri, copiii a atrofiat perspectivele propagării şi dezvoltării cultului şi a tradiției, amenințând, în același timp, existența satului”. El a remarcat însă că „în ultima perioadă a avut loc o renaștere a culturii satului şi a portului popular”.
În cuvântul rostit în fața preoților, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin s-a oprit asupra misiunii preotului de la sate din zilele noastre şi la misiunea sa duhovnicească. Preoților tineri li se cere să stea în mijlocul credincioșilor, să se afle într-un dialog continuu cu credincioșii, nu numai duminica şi în sărbători. Dialogul preoților cu credincioșii este nevoie de a se purta şi în afara zidurilor bisericii.