Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Un nou partid de (poziția) 10 are deja filială în Maramureș
Printre partidele care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, la poziția 10 pe buletinele de vot apare: Partidul Social Democrat Independent.
Formațiunea se declară continuatoarea Partidului Social Democrat Independent (PDSI), înființat în mai 1946, de către o parte din foștii membri ai Partidului Social Democrat. Aceștia – în funte cu liderul Constantin Titel Petrescu – părăsiseră PSD după congresul din decembrie 1945, fiindcă nu au acceptat alianța cu Partidul Comunist Român, hotărâtă la acel congres. În manifestul de atunci, se arăta că PSDI este promotorul adevărat al social-democrației românești.
Așa ceva susține pe site-ul său și noua formațiune, care declară că e singurul partid autentic de stânga din România. PSDI a fost înscrisă în Registrul Partidelor din România abia în noiembrie 2018. Asta datorită contestărilor în lanț de la înregistrare, căci la OSIM denumirea a fost înregistrată încă din 2015, de către Oana- Niculescu-Mizil și Ana Maria Cătănuță, consiliera de atunci a lui Mircea Geoană.
Desigur, PSDI mizează pe cohorta de nemulțumiți din PSD, care – din diverse motive – nu pot opta pentru Pro România. Și marșează mult pe Independent-ul din denumire, care vrea să sublinieze că aici opiniile și ideile sunt respectate și nu sunt deloc premise pentru un partid de lider sau o construcție dictatorială. Iar în spiritul tradiției PSDI din 1946, nici comuniști nu ar putea pune piciorul în acest partid. Strategia pare că dă roade, căci și în Maramureș s-a constituit o filială, care are deja câteva sute de adeziuni.
Realizând că astfel de demersuri – gen Pro Romania (ajunsă partid parlamentar și cotat în sondaje la circa 10%), România Unită, PSDI – erodează marele PSD, reprezentanții acestuia au acuzat că PSDI mizează pe confundarea siglelor. Deși trei trandafiri sunt greu de confundat cu unul singur (cam cum era al fostului PD sau este al unor partide laburiste din Europa).
Oricum, dacă presiunea e mare în PSD, o nouă supapă la îndemână a apărut în peisajul politic românesc. Ca atare, o explozie/implozie în PSD e improbabilă, dezumflarea făcându-se pe alte căi.